Erik Kleinsmit van EriKlima Installatietechniek geeft graag advies over warmtepompen. Ze zijn namelijk in veel woningen geschikt.
Erik Kleinsmit van EriKlima Installatietechniek geeft graag advies over warmtepompen. Ze zijn namelijk in veel woningen geschikt. (Foto: )

EriKlima adviseert: wel of geen warmtepomp?

  Zakelijk

'Kan ik wel of geen lucht-water-warmtepomp laten Installeren?' Deze vraag wordt steeds vaker gesteld aan Erik Kleinsmit van EriKlima Installatietechniek in Losser.

Losser – "Het wordt me steeds vaker gevraagd en ik kan hier ook wel een eerlijk antwoord op geven, maar niet vanuit mijn kantoor! Als een klant mij benadert om te vragen of deze de cv-ketel kan laten vervangen door een lucht-water-warmtepomp, dan is mijn eerste antwoord: 'dat moet ik ter plekke bekijken' omdat ik de bestaande situatie van de installatie moet zien. En dat niet alleen moet zien, maar ook veel meer details over de installatie moet weten. Bijvoorbeeld: zitten er radiatoren of zit er vloerverwarming in het object, of hoe oud is dit object? Dit in verband met de isolatiewaarde en met nog veel meer dingen die heel belangrijk zijn die men moet weten."

Hoe lang hebben we nog aardgas?

"Deze vraag is terecht en ik kan het niet precies vertellen, maar de eerste 20 jaar worden wij nog wel voorzien van aardgas. Dan zullen we langzaam een alternatieve brandstof krijgen. Het zal hoogstwaarschijnlijk waterstof worden, maar er moet nog veel gebeuren voordat dit allemaal zo ver is. De techniek is er al lang, maar de infrastructuur moet eerst nog worden aangepast. De eerste stadsverwarmingsinstallatie is al in gebruik waar procentueel waterstof wordt toegevoegd. En de eerste elektrische cv-ketels zijn ook al op de markt, maar deze verbruiken in vergelijking met aardgas veel te veel energie. Dit zal zich wel gaan lonen als de eindverbruiker zelf ongeveer 10.000 KW per jaar op kan wekken."

Wat er ook gebeurt, er gaat veel veranderen de komende 20 jaar.

"Dat klopt. Toen ik 6 jaar oud was, gingen we verhuizen. In het net gebouwde huis (bouwjaar 1964) zat toen nog een kolenkit, maar ook al een gasaansluiting. Ik zit nu al meer dan 42 jaar in de installatietechniek en heb al heel veel veranderingen meegemaakt. Nu worden huizen gebouwd zonder gasaansluiting, waar de verwarmingsinstallatie ALL Electric zal zijn. Met ondersteuning van zonne-energie kun je dan ook nog veel energie besparen. Maar in de bestaande woningen zal zich deze investering niet lonen. De besparing die hier tegenover de investering staat is niet voldoende."

Veel ervaring

"Ik heb al meer dan 10 jaar ervaring met F-gassen en heb een gecertificeerd F-gassenbedrijf. Lucht-water-warmtepompen hebben namelijk dezelfde werking als een aircobuitenunit (condensor), dus kan ik u ook hierover voldoende informeren. Er wordt namelijk ook verteld dat deze buitenunits veel lawaai maken. Ik kan u vertellen dat dit niet het geval is. En ik spreek uit ervaring!"\

Afspraak maken

EriKlima Installatischniek is gevestigd aan de Broekhoekweg 28 in Losser. Wie vrijblijvend wil worden geïnformeerd over de mogelijkheden in huis heeft met de installatie, neem dan contact op met EriKlima installatietechniek. Maak telefonisch een afspraak via 06 38680472 of via de website

www.eriklima.nl


Meer berichten