De jeugd gaat van start voor hun Snertloop.
De jeugd gaat van start voor hun Snertloop. (Foto: Carmen Steghuis)

Snertloop: motregen zorgt voor extra zuurstof

  Sport

De 34ste editie van de Snertloop ging zondag gepaard met miezerige motregen. "Voor de lopers was dat best lekker: meer zuurstof in de lucht'', zegt Jeroen Bosch van de organiserende vereniging Loopgroep De Lutte. Gerald Hartger uit Neuenhaus en Marlin Snuverink uit Delden waren de snelsten op 9,6 kilometer.

De Lutte – De Snertloop was zondag in het begin een samenkomst van hardlopen, carnaval en de jacht. Dat kwam omdat Baron Niek Tellman van carnavalsvereniging de Tuffelkeerlkes uit De Lutte de ruim 1250 lopers weg mocht schieten. "En in het kader van natuurbeheer is Baron Niek in zijn vrije tijd ook jager'', zegt Jeroen Bosch. "Het wegschieten van de hardlopers was dus wel aan hem besteed. Normaal is een startschot van één keer pang, maar bij hem ging het van pang pang pang.''

Verder kenmerkte de 34ste Snertloop zich ook als een wedstrijdje Nederland tegen Duitsland, aldus Bosch. "Vooraf kwamen er twee Duitsers en twee Nederlanders in aanmerking voor de overwinning dachten we, maar uiteindelijk was het niet zo als bij het voetbal en waren de Duitsers oppermachtig.'' Gerald Hartger uit Neuenhaus won de 9,6 kilometer in een tijd van 31.37. Klaus Eckstein uit Nordhorn werd tweede in 33.56 voor Casper Koelma uit Hengelo (34.15). Eckstein was ook nog eens de beste 50-plusser. Maarten Vaneker uit Losser zette een tijd van 40.27 neer. Daan Punt uit De Lutte liep 40.37.

Bij de vrouwen zegevierde Marlin Snuverink uit Delden op de 9,6 kilometer in 41.28 voor Debby Heithuis uit Tubbergen in 41.40. Evelien van Nieuwkuijk uit Losser finishte in 47.28. "Dankzij de motregen was het prima lopen voor de deelnemers'', zegt Jeroen Bosch. "Maar langs de kant was het natuurlijk minder, dan word je nat.''

Op de 5,3 kilometer ging de winst naar Mark Oude Bennink uit Oldenzaal in 18.52 voor Ruud Schurink uit Ootmarsum (19.03) en Maurice Backschat uit Nordhorn (20.07). Jelle Engelbertink uit De Lutte liep een tijd van 21.15. Bij de vrouwen won Monique Nijkamp de 5,3 kilometer in 22.16 voor Ellie van Houten uit Enschede (23.28). Chantal Luttikhuis uit Losser liep 25.05.

Op de 2,5 kilometer won Lars van Kempen uit Enschede bij de jongens in 10.03. Bram Punt uit De Lutte zette een tijd neer van 11.00. Bij de meisjes was Moon van Diesen uit Rossum de snelste in 11.09.

Uit De Lutte deden tachtig lopers mee aan de Snertloop, meldt Jeroen Bosch. Ongeveer een kwart is lid van de Loopgroep. "Oldenzaal had de meeste deelnemers'', zegt Bosch. "Maar ze komen overal vandaan, uit maar liefst tachtig plaatsen hadden we inschrijvingen. Alleen Zeeland en Limburg niet, dat is te ver denk ik. Ik sprak nog met Bieke Cavelaars uit Nijmegen. Die doet ieder jaar mee met haar gezin. Ze vinden het altijd heel gezellig hier. Haar familie woont hier in de buurt.'' Bieke Cavelaars liep op de 5,3 kilometer een tijd van 23.32 en vond zichzelf terug op de derde plek.

Meer berichten