Opperste concentratie voordat de partij begint.
Opperste concentratie voordat de partij begint. (Foto: )

Judo Losser moest flink aan de bak in Dalfsen

  Sport

De judoka's van Judo Losser kwamen op de tatami tijdens het zevende open IJssel-Vecht toernooi in Dalfsen.

Losser - Max Faassen en Rens Luijerink moesten al vroeg aantreden. Max deed mee aan het opstaptoernooi. Hij had een mooie poule van zes jongens die aan elkaar gewaagd waren. Hij heeft drie partijen gewonnen en twee partijen verloren. Hij nam het brons mee naar Losser. Rens is vierde geworden in een poule van meer dan vijftien judoka's. Hij heeft hiervoor acht wedstrijden gespeeld.

Daarna was het de beurt aan Nils Huisman en Tom Scheffer. Hij was ingedeeld in een kleine poule van totaal drie judoka's. Om toch een lekker toernooi te draaien werden twee partijen tegen dezelfde tegenstander gejudood. De tegenstander uit Duitsland was geen partij voor de beide Nederlandse judoka's in de poule. De Nederlandse tegenstander maakte het Nils echter knap lastig.

De eerste partij ging lang gelijk op, maar werd uiteindelijk door Nils gewonnen op ippon uit een heupworp.

De tweede partij werd verloren op ippon uit een heupworp. Dat betekende dat in de puntenstand beide judoka's gelijkstonden. Volgens de normale regels geldt dat degene die de eerste partij wint tegen dezelfde tegenstander dan ook kampioen zou worden. De coach van de tegenpartij was het hier echter niet mee eens en vroeg om een derde partij. Dit werd tegen de verwachting door de hoofdjury gehonoreerd.

De derde partij was zeer spannend. Nils maakte zeer goed gebruik van zijn opgedane kennis in de vorige partijen en zette zijn tegenstander onder hoge druk. Hij wist een Waza Ari te scoren uit een lastige positie. Zijn tegenstander wist echter ook een Waza Ari te maken uit een heupworp. Nils wist de controle over de partij te houden en zijn tegenstander in de fout te dwingen waardoor deze een shido (straf) kreeg. Nils bleef geconcentreerd de controle houden over zijn tegenstander.

Toen de 2 minuten wedstrijdtijd waren verstreken was de stand gelijk, maar de tegenstander had een straf, waardoor Nils ook deze partij had gewonnen.

Dit betekende dat hij kampioen was geworden en een mooie beker mee naar Losser mocht nemen. Tom had een erg zware poule, toch stond hij er. Hij verloor zijn vijf partijen maar neemt weer een wedstrijdervaring mee terug naar Losser.

Sem ter Bekke heeft de afgelopen weken in Groningen en Leusden meegedaan met het teamtoernooi -10 met een team van SJO/JPT. In Groningen op het Dutch Open zijn ze vierde geworden en in Leusden verloren ze in de kwartfinale.

In het laatste blok mochten Finn Timmers, Jesse ter Bekke en Niek Veenendaal aan de bak. Niek wist een partij te winnen en verloor zijn andere twee partijen waardoor hij niet door mocht naar de kruisfinales. Finn verliest zijn eerste partij op een Waza-ari, gevolgd door Ippon door houdgreep. De tweede verliest hij op een Waza-ari, gevolgd door Ippon door houdgreep. De derde wedstrijd wint hij op een Waza-ari, gevolgd door Ippon door houdgreep. De vierde wint hij op een Ippon. De vijfde wedstrijd wordt verloren op Ippon door houdgreep. Hij behaalt een mooie derde plek. Ook Jesse heeft een poule van dertien judoka's. Het is hard knokken in deze poule. Jesse weet vijf van zijn acht partijen te winnen en neemt Brons mee naar Losser.

Meer berichten