De Schöppingerberg Tour van de Losserse Wielerclub LWC is volgens de kenners van de NTFU echt een pareltje. Wielrenners kunnen kiezen uit drie afstanden: 70, 90 en 110 kilometer. Foto: Ronald Kamphuis
De Schöppingerberg Tour van de Losserse Wielerclub LWC is volgens de kenners van de NTFU echt een pareltje. Wielrenners kunnen kiezen uit drie afstanden: 70, 90 en 110 kilometer. Foto: Ronald Kamphuis (Foto: Hans Assink)

Wielerclub LWC scoort enorm met Schöppingerberg Tour

  Sport

Eén van de tien 'verborgen pareltjes' in Nederland. Dat is de Schöppingerberg Tour van de Losserse wielerclub LWC. Bovendien is het keurmerk 'extra goed geregeld' van toepassing. Op zondag 15 april kunnen de wielerliefhebbers het meemaken. De start is bij Steenfabriek de Werklust. "Op alle toegangswegen in Losser staat het aangegeven'', zegt Henk Noordkamp van LWC.

Losser – De toertocht Schöppingerberg wordt voor de derde keer gehouden. Aan de eerste editie namen 400 wielrenners deel, bij de tweede waren dat er al 750. De nieuwe beoordelingen zouden zomaar eens voor een verdere groeien kunnen zorgen.

Het landelijke fietsblad 'Fietssport.nl' rekent de tocht van LWC sinds deze winter al tot de tien meest exclusieve van het land. "Eén van de tien verborgen pareltjes. Dat zegt wel iets'', zegt Henk Noordkamp, de ex-voorzitter van LWC die al veel MTB- en toertochten heeft georganiseerd. "In het algemeen staan we bekend om onze mooie tochten, maar deze erkenning is alleen maar gunstig.'' Het keurmerk 'extra goed geregeld' komt van het NTFU (Nederlandse Toer Fietsers Unie). Noordkamp: "We hadden altijd drie sterren, dat was het hoogste, maar in de nieuwe beoordeling hebben we ook gelijk het hoogste haalbare. Dit is voor een nieuwe echt bijzonder.''

De deelnemers komen niet alleen uit Losser en omstreken, maar ook uit de rest van Twente en Overijssel, Gelderland en Drenthe, weet Noordkamp. Bij de derde editie zouden ze zomaar van nog verder weg kunnen komen. "De tocht dit jaar is zoveel mogelijk geperfectioneerd'', zegt Noordkamp. "We hebben er een extra klimlus bij.'' De keuze is nu uit drie afstanden: 70, 90 of 110 kilometer. De start is tussen 8.00 en 9.30 uur bij Steenfabriek de Werklust in Losser. De groep voor de 70 kilometer met voorrijders van LWC vertrekt om 9.30 uur. "Twee vooraan en twee achteraan'', zegt Noordkamp. "Met aangepaste snelheden.'' Nieuw dit jaar is dat de splitsing tussen de korte tocht van 70 kilometer en de twee langere boven op de Schöppingerberg ligt. "De 90 en de 110 kilometer gaan via diverse beklimmingen veelal door onbekend terrein verder'', zegt Noordkamp. De 110 maakt een extra lange lus door de Baumberge, Billerbeck en Schloss Darveld.

De route is een uitdaging volgens Noordkamp. "Het gaat onder meer door het gebied waar zowel de Vecht als de Dinkel ontspringt.'' Bij de start en op de pauzelocatie wordt de fietsenstalling bewaakt. In totaal zijn er zo'n 60 vrijwilligers van LWC actief.

Meer berichten