Logo nieuwedinkellander.nl


Foto: Franklin Veldhuis

Column: Gekuier in de Tiekerhook

  Column

In deze maandelijkse column komen bewoners van het kleinschalige verpleeghuis De Tiekerhook uit Overdinkel aan het woord, die hun licht laten schijnen over een actueel thema. Hoe kijken zij er tegenaan. Wijsheid komt toch met de jaren. Dit keer is het onderwerp: school.

De scholen zijn weer begonnen. Tegenwoordig gaan de kinderen veelal met de fiets naar school. Of ze worden gebracht met de auto. "Wij moesten vroeger lopend op klompen naar school", vertelt een van de bewoners aan tafel. "Toen waren er ook nog geen verharde wegen. Dat was slenteren naar een jongens- of meisjesschool door het mulle zand."

Het gezelschap herinnert zich nog goed dat je vroeger eerst naar de zogeheten bewaarschool ging. "Dat klopt", aldus een van de dames aan tafel. "Later heette dat de kleuterschool. Mijn moeder noemde dat altijd het poppenschooltje. Zo ben ik het ook blijven noemen."

"Toch waren ze wel streng bij ons op de school. Je mocht niet met links schrijven. Dat werd je linkerhand vastgebonden. Waarom dat eigenlijk was weet ik niet eens." Haar buurvrouw denkt dat het te maken had met de kroontjespen. "Als je links was, ging je door de inkt en zag je niets meer. Bij ons kreeg iemand dan een tik over de vingers met een liniaal. Als je zo terugdenkt waren sommige onderwijzers nogal bruut."

Gelukkig was het niet alleen kommer en kwel op school. "Wij mochten klosjes breien, nu heet dat punniken. Wat een mooie tijd!", aldus een van de dames. "Ook gingen we vaak samen op het speelplein tikkertje of zakdoekje leggen spelen. Toen we wat groter werden gingen wij stiekem door de heg kijken naar de jongensschool. Als de nonnen je betrapten moest je weer strafwerk maken en regels schrijven."

Het gezelschap is het er over eens. Ondanks de liniaal is een toch een mooie tijd op terug te kijken.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox