De band Huize Ria speelt op 14 december bij het Trefhuus in Overdinkel. Foto: Claudia Lambach.
De band Huize Ria speelt op 14 december bij het Trefhuus in Overdinkel. Foto: Claudia Lambach. (Foto: Claudia Lambach )

'Heb de stoute schoenen aangetrokken'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

De gevarieerde muziek van Herman Brood klinkt op zaterdag 14 december in het Trefhuus in Overdinkel. Hierbij treedt de band Huize Ria op. "Onze band is in januari 2019 opgericht", vertelt saxofonist Richard Zuithof. "Naar aanleiding van een oproep van zanger Marcel Snellenburg voor muzikanten hebben wij achten elkaar ontmoet en zijn vervolgens van start gegaan. Voor mij was dit bijzonder, want daarvoor had ik 25 jaar geen muziek gemaakt. Maar op het moment dat ik de oproep zag begon het wel te kriebelen en heb ik de stoute schoenen aangetrokken."

OVERDINKEL – "Na 25 jaar heb ik weer een saxofoon opgepakt en ben weer gaan oefenen. Al snel had ik de smaak weer te pakken en heb vervolgens twee saxofoons gekocht. In mei hebben we ons eerste optreden gehad. Sinds die tijd hebben we een aantal keer gespeeld en het is ontzettend leuk. Het overtrof mijn verwachtingen omdat ik al zo lang niet had gespeeld. De eerste keren was het een beetje roestig, maar qua spel zit ik nu op een mooi niveau."

Ria Nieuwenhuizen, Ria Klein Wolterink, Dirkjan Thiescheffer, Edwin Scholten, Robert Gesing en Dion Hoogmoed kenden elkaar van tevoren niet. "De oproep was van rond de kerst in 2018, in januari 2019 zijn we samengekomen in een Enschedese café het Bolwerk om kennis te maken. Daar ontmoetten we elkaar voor het eerst, met uitzondering van de twee Ria's."

"Al een tijdje wilde ik weer iets met de muziek gaan doen, maar kwam niks tegen tot die oproep van Marcel. De gemiddelde leeftijd van de bandleden is 50+ , dus we zijn allemaal opgegroeid met de muziek van Herman Brood. Ik heb een aantal lp's van Herman Brood en het is leuke muziek. Er zit ook vrij veel saxofoon in en dat spreekt mij ook aan. In het verleden heb ik in bandjes enkele muzieknummers van Brood gespeeld, maar dit is toch heel anders. Het is bijzonder om bij een optreden van nummers van Brood te spelen. Hij heeft een heel uitgebreid muziekoeuvre en is in ontzettend veel muziekgenres actief geweest. Als je tweeënhalf uur naar rock&roll moet luisteren zul je misschien afhaken. Maar in deze nummers zit zoveel diversiteit. En dat maakt het ook uniek."

Achter de naam van de band, Huize Ria, zit een bijzonder verhaal. "Brood vertoefde regelmatig in een Amsterdamse nachtclub Ria's Real Men, in de volksmond bekend als Huize Ria. Toen we begonnen met onze band moesten we natuurlijk een naam bedenken. Omdat we twee Ria's in de band hebben kwam het zo dat we de band Huize Ria hebben genoemd."

Bij het concert op 14 december kunnen mensen een gevarieerd programma verwachten. "Wij zijn een dynamisch gezelschap en er gebeurt van alles op het podium. Met z'n achten brengen we de verschillende muziekstijlen en bekende nummers ten gehore. Brood heeft een nummer 1-hit gehad met My Way, dat was na zijn dood in 2001. Daarvoor was zijn hoogste hitnotering met het nummer Never be clever. Maar iedereen kent hem denk ik van Saturday Night."

"Het is bijzonder en erg leuk om straks in mijn woonplaats op het podium te staan. Er is natuurlijk wel een gezonde wedstrijdspanning, maar we staan sowieso altijd met plezier op de bühne. We nemen mensen mee op een reis door de muziek van Herman Brood."

Kaartverkoop
"Met de kaartverkoop gaat het redelijk", zegt Richard. "Er zijn ongeveer 40 kaarten verkocht." Kaarten kosten 5 euro en deze zijn verkrijgbaar bij Trefhuus Overdinkel, maar kunnen ook via 053-536 18 50 of via Facebook gereserveerd worden.

Meer berichten