Ondergaande zon  kleurt de lucht oranjerood in de omgeving van De Lutte.
Ondergaande zon kleurt de lucht oranjerood in de omgeving van De Lutte. (Foto: Tonny Morsink)

En Tonny, wat is de weerspreuk? 'Is december veranderlijk vrind...'

Is december veranderlijk mijn vrind, dan is heel de winter slechts een kind.

De meteorologische winter is begonnen met een kleine speldenprik in de vorm van een paar graden vorst! Maar daar blijft het ook voorlopig bij. De grootste onzekerheid voor deze komende periode is de zonverwachting. Haar grootste tegenspeler is de mist – lage hangende bewolking. Deze zullen de komende dagen nog weleens een robbertje vechten boven onze hoofden om het heerschap over het zwerk. Nu snel over naar de actuele weersituatie.

Vanaf dinsdag komt het hogedruk gebied vanaf Zuid-Engeland dichterbij. Deze zal ons nadien later op de dag gaan passeren en zet daarna koers richting Oost- Europa (Balkan). Mede doordat er een zogenaamde brug van hoge druk blijft bestaan tussen het wegtrekkende hoog en aanwezige hogedrukpositie Azoren levert dit tot met Sinterklaas rustig en droog najaarsweer op.

En in hoeverre we de zon te zien krijgen is vooraf met geen mogelijkheid in te schatten. Vaak zien we rond dit jaargetijde van korte dagen en lange nachten dat in dit soort weersituaties ondanks hogedrukgebied in onze nabijheid het vaak somber saai en grijs weer oplevert. Het kwik op woensdag en donderdag zal maar een paar graden boven nul zal gaan uitkomen. Terwijl de nachtelijke minima gevaarlijk dicht of zelfs nipt onder het vriespunt zal gaan dalen.

Vanaf vrijdag lijken de bakens weer te worden verzet doordat hoge druk invloed op onze omgeving verliest. Hierdoor krijgen de depressie weer meer vat op onze regio. Met dit gegeven treedt er weer verzachting in de atmosfeer op richting en in het komend weekend. Dit krijgt vorm in stijgende regenkansen en hogere temperaturen. Ook zal de wind weer van zich doen laten spreken. De winter blijft dus (nog) in de wachtkamer!

Tonny Morsink is een weerliefhebber uit De Lutte. Neem ook eens een kijkje op zijn website

Meer berichten