Schilderachtige taferelen bij de 35e Snertloop van Loopgroep De Lutte. Foto: Carmen Steghuis.
Schilderachtige taferelen bij de 35e Snertloop van Loopgroep De Lutte. Foto: Carmen Steghuis. (Foto: )

Snertloop: vele hardlopers in de mist

door Hans Assink

De 35e Snertloop van Loopgroep De Lutte werd zondag onder winterse omstandigheden gelopen. Ruim 1300 hardlopers kwamen er aan de start. Het aantal inschrijvingen lag zelfs op 1411. "Het was wel koud, maar het was prima weer om te lopen'', zegt Jeroen Bosch van Loopgroep De Lutte, die voor de organisatie tekende.

De Lutte – Met een temperatuur van rond het vriespunt en veel mist was de beleving van de Snertloop deze keer heel mysterieus, zo vertelt Jeroen Bosch. "Het ging prima. En de winnaars hebben zeker hard gelopen.''

Het uitdelen van fruit aan de lopers was dit keer nieuw en volgens Bosch voor herhaling vatbaar. "Het fruit was een succes. Alles ging op.''
Het experiment met de drone die beelden van de lopers zou maken die dan tijdens het nuttigen van de snert op een groot scherm getoond zouden worden, ging vanwege het weer niet door. "Het was te mistig'', zegt Bosch. "Er kwam ijs op de propeller en dan zou ie neer kunnen storten. Op zich was dat jammer. We hebben het nog wel geprobeerd, maar het weer heb je nu eenmaal niet in de hand.''

De Duitse veelwinnaar van de laatste jaren Gerald Hartger was er deze aflevering niet bij en dus was er een andere winnaar bij de 9,6 kilometer. Casper Koelma uit Hengelo won in een tijd van 33 minuten en 32 seconden. De tweede plek, op 36 seconden van de winnaar, was voor Mark Oude Bennink uit Oldenzaal. Jelle Johannink uit Denekamp werd derde in 34.16. Glen Pruim uit Losser zette een tijd neer van 36.11. Raymond Zeeman uit Losser finishte in 35.40 en Roel Tijdhof uit De Lutte in 38.16. Ron Siemelink uit Losser werd derde in de categorie 60+ met een tijd van 41.59.

Bij de vrouwen zegevierde de uit Losser afkomstige en nu in Saerbeck wonende Claudia Grundel in 39 minuten en 34 seconden op de 9,6 kilometer. Ilona Benneker uit Prinsenbeek werd tweede in 41.26 voor nummer drie Debby Westerveld uit Oldenzaal (43.44).

Op de 5,3 kilometer een Duitse winnaar: Maurice Backschat in 18.49 voor Tjitse Ozinga uit Enschede (19.40) en nummer drie Edwin Veenstra uit Enschede (20.38). Bij de vrouwen was de Hengelose Marlou Sommer de snelste in 23.24. Bieke Cavelaars uit Nijmegen werd tweede in 23.30 voor de Enschedese Laura Damhuis (24.03).

Het startschot van de 9,6 kilometer werd gelost door Baron Kevin en Adjudant Jelle van carnavalsvereniging de Tuffelkeerlkes. Vermeldenswaard is ook de groep G-lopers van Iphitos. "Dat was heel mooi om te zien'', zegt Bosch. "Sommigen maakten hun debuut. Ze waren heel blij met hun prestatie.''

De 2,4 kilometer van de Snertloop werd een prooi voor Bram Pünt uit De Lutte in 10.06. Bij de meisjes was Taynah Halink uit Oldenzaal de snelste in 11.20 voor Carien Bosch uit De Lutte (12.16).

Na afloop was het nog lang gezellig in Dorpshoes Erve Boerrigter. Er was muziek en (natuurlijk) lekkere snert. "Het was genieten'', aldus een deelneemster.

Meer berichten