Van links naar rechts: bestuurslid M. Stegge van Stichting AED de Saller, Remco Steffens, mevrouw  K. Padberg van Aveleijn en voorzitter D. de Greef van Stichting AED de Saller. (Eigen foto)
Van links naar rechts: bestuurslid M. Stegge van Stichting AED de Saller, Remco Steffens, mevrouw K. Padberg van Aveleijn en voorzitter D. de Greef van Stichting AED de Saller. (Eigen foto) (Foto: Stichting AED De Saller)

'Met tweede AED genoeg dekking in wijk'

door Jolien van Gaalen / Van Gaalen Media

In de Losserse wijk De Saller is een tweede AED (Automatische Externe Defibrillator) in gebruik genomen. Deze AED hangt aan de buitenmuur bij Aveleijn aan de Havezatensingel 6. Het initiatief hiertoe komt van Remco Steffens. "Hij woont nu ongeveer half jaar in het nieuwe deel van de wijk", vertelt secretaris Mieke Noordendorp van de stichting AED De Saller. "Op de website van BuurtAED zag hij dat je met subsidie een AED kunt aanvragen, niet wetende dat er al een was. Vervolgens zagen wij als stichting dat en hebben contact met Remco opgenomen. De wijk groeit nog steeds, dus een tweede AED is handig."

LOSSER – "Als stichting betalen wij een deel van de kosten. Maar ook door de donaties van Stichting Lossers Hart en Aveleijn kon deze AED snel aangeschaft worden. Het zou mooi zijn als veel mensen in onze wijk zich laten opleiden, dat is van levensbelang. Momenteel zijn er via onze stichting 40 tot 45 inwoners opgeleid, het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen opgeleid worden en zich registeren bij HartslagNu.nl. Bij calamiteiten kunnen zij dan opgeroepen worden. Maar er zijn ook mensen die via het bedrijf een AED-opleiding hebben gevolgd, daar hebben wij geen zicht op. Voor donateurs van Stichting AED de Saller zijn de herhalingslessen en opleiding overigens gratis."

Dekking
"In heel Losser is dekking van AED's vrij laag, dus er kunnen genoeg wijken beginnen aan zo'n actie", vertelt Mieke. "Via buurtaed.nl kunnen wijken zich aanmelden en een actie starten, waarvan er overigens al enkele lopen. De AED wordt geleverd door Philips, die ook een bijdrage geeft. Daarnaast moeten de wijkbewoners zelf donateurs vinden. Zij kunnen bijvoorbeeld denken aan het benaderen van bedrijven in de buurt, maar ook individuele mensen. Vrijwilligers van onze stichting zijn destijds langs de deuren gegaan. Het onderhoud van een AED kost ook geld, zo moeten de pads van de defibrillator op den duur vervangen worden. Donateurs doen een eenmalige bijdrage van 15 euro en vervolgens betalen zij jaarlijks een bedrag van 5 euro."

De Stichting AED de Saller is begin 2015 ontstaan. In februari van dat jaar is de eerste AED bij Arkelsteijn geplaatst. "Met twee AED's in de wijk is dekking voldoende gezien het aantal huishoudens in de wijk", vertelt Mieke. "In het oudere deel van de wijk, dat al 15 tot 20 jaar bestaat, doet 65 procent mee. Grof geteld zijn er 250 huishoudens. In het nieuwe deel zijn er 90 huishoudens. De laatste fase van de wijk wordt op dit moment ingericht. Nieuwe bewoners worden benaderd om mee te doen. Met hun bijdragen kunnen de AED's onderhouden worden en kunnen bewoners opgeleid worden om het apparaat te bedienen en mensen te reanimeren. Zo kunnen zij in die eerste cruciale zes minuten eerste hulp verlenen totdat de professionele hulpverlening er is. Burgerhulpverleners werken mee aan de overlevingskansen van mensen die een hartstilstand krijgen."

Meer informatie
Sinds kort is de website van AED de Saller in de lucht. Hier kunnen mensen meer informatie vinden over het doel van de stichting, de basisopleiding en het bestuur. "Ook kan men zich aanmelden en vragen stellen, die vervolgens bij mij terechtkomen", aldus Mieke.

Meer berichten