Een beeld uit de campagne van Meld Misdaad Anoniem in de strijd tegen drugslaboratoria op het platteland.
Een beeld uit de campagne van Meld Misdaad Anoniem in de strijd tegen drugslaboratoria op het platteland. (Foto: )

Campagne tegen drugslaboratoria in buitengebied

Meld Misdaad Anoniem heeft een campagne gelanceerd tegen drugslabs in buitengebieden van Overijssel en Gelderland. Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren.

NOTwente - In Overijssel en Gelderland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs.Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet. De commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema: "Iedereen moet veilig misstanden kunnen melden. Met deze campagne bieden we inwoners daarvoor een plek."

Risico's van drugslabs

Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen. Vaak worden ze in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken. Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon.

Lege loodsen trekken criminelen aan

Ook LTO Noord vindt het belangrijk dat agrariërs zich bewust zijn van de risico's en meldmogelijkheden. "Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen", aldus Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost.

Campagne

'Is leegstand in jouw buurt een kans of risico?' Met die vraag beoogt de campagne de ernst van drugslabs onder ogen te brengen. Drugscriminelen intimideren mensen en buiten de verhuurders uit. Gebruikers van het buitengebied worden hierover uitgebreid geïnformeerd.

Debby Kok-Koehorst
Meer berichten