Berken worden geveld tijdens de Nationale Natuurwerkdag
Berken worden geveld tijdens de Nationale Natuurwerkdag (Foto: )

Wie helpt mee om de Duivelshof te behouden?

Natuur- en heideliefhebbers kunnen zaterdag 2 november hun hart ophalen. Om de heide te behouden mogen vrijwilligers zich dan weer massaal op en rond de heide van natuurgebied de Duivelshof in De Lutte begeven voor de Nationale Natuurwerkdag locatie Duivelshof.

DE LUTTE - Vorig jaar trokken door het hele land maar liefst vijftienduizend enthousiaste mannen, vrouwen en natuurlijk kinderen er samen op uit voor de Nationale Natuurwerkdag. Dit allemaal om de heidegebieden doorheen het hele land te helpen behouden'', zo laat een woordvoerder van IVN Oldenzaal-Losser weten.

Om dit te kunnen bewerkstelligen moeten volgens het IVN regelmatig opgeschoten boompjes worden verwijderd. ''Wanneer dit niet gebeurt, krijgen de bossen de overhand en zou de heide langzaam verdwijnen en daarmee ook zeldzame plantjes zoals welriekend nachtorchis, klokjesgentiaan of beenbreek. Nauwe aandacht wordt op deze middag gevraagd van vrijwilligers, zonder wie de organisatie van de Nationale Natuurwerkdag niet kan. Grotere bomen zoals berken neemt medeorganisator Natuurmonumenten zelf voor haar rekening, hoewel ze dat niet alleen doen. Bij het wegslepen van de stammen krijgen ze hulp van paarden.''

Het is de bedoeling dat om 9.30 uur verzameld wordt op de Lossersedijk/hoek Hengelmansweg in De Lutte. De groep wordt vervolgens onderverdeeld in zes groepen. Bij ontvangst is er eerst nog koffie, thee of fris. In de middag wordt ook nog gezorgd voor soep. Voor gereedschap en werkhandschoenen wordt gezorgd door de organisatie. Verzocht wordt om zelf stevige schoenen mee te nemen. De Nationale Natuurwerkdag locatie Duivelshof duurt tot 15.00 uur.

Doen we dit niet, verdwijnt de heide langzaam

Leon Holweg
Meer berichten