''Het is zonnig warm en een zachte nevel zweeft hier over het glooiende Lonneker laand.'' Dat schrijft Eddy Oude Voshaar over zijn wandeling door Lonneker.
''Het is zonnig warm en een zachte nevel zweeft hier over het glooiende Lonneker laand.'' Dat schrijft Eddy Oude Voshaar over zijn wandeling door Lonneker. (Foto: )

Een zachte nevel zweeft over laand

Wandelen met Eddy

door Eddy Oude Voshaar

De Twentse chroniqueur Eddy Oude Voshaar maakt elke week voor dé weekkrant een wandeling bij ons in de regio. Deze week gaat het naar Lonneker.

NO Twente - Het is zonnig warm en een zachte nevel zweeft hier over het glooiende Lonneker laand. Vanaf de Lonneker Molen wandel ik op de IJzerhaarweg omhoog. In de nevelige verte hoor ik geruis van het verkeer dat hier als een symfonisch lijkt samen te smelten. Ik steek de Elzenkampweg over en de IJzerhaarweg verandert in een smal fietspaadje. Ik ga de Losserstraat over langs een oale mooie opgeknapte boerderij die in de jaren tachtig zo fraai in een dahliaveld stond te pronken. Dan de Rooskerweg op. Het weggetje loopt achter het erf langs, tussen glimmende stammen en geelgroen mais door.

Tegen twee bomen staat een oale ladder en draait het weggetje pardoes door een glooiende gouden velden vol bladergroen. Een koe stet bie een waterbak mij nieuwsgierig aan te kijken. Zo weids hier om mij heen. In de wazige verte zie ik de Legoautootjes op de Lossersestroat op en neer rijden noar Enschede of Losser. Het weggetje is als een holle bolle Gijs.

In de verte staat een monumentale villa van een of andere fabrikant. Enkele schilders staan op steigers om de villa opnieuw een kleurtje te geven. Alles is hier ver en diep.

Dan gaat het langs een boerderij waar het weggetje een halt wordt toegeroepen door een houten hek. Het kerkpaadje gaat nu over in een slecht geasfalteerde weg, maar is daarom zo mooi. Hier staat in de bermen het balsemien. Het wordt een plaag zeggen ze, maar de bloemen ruiken zo heerlijk en zijn zo mooi roodpaars gekleurd. Hier en daar hangen nog wat geelgroene appeltjes in de boom.

Aan de linkerkant, iets van de Rooskerweg af, staat een enorm huis in het veld. Het gazon is bezaaid met ballen. Het huis is omgeven door allerlei bouwsels houtafval, stenen en onder een boom hangt de rode vlag van FC Twente. Op de hoek van de weg die naar het grote huis leidt, staat een geschilderde melkbus vervaarlijk als een kanon opgesteld. Twente FM staat er met bonte letters op. Voor de garagedeur staan enkele fietsen te koop en uut de schuur komt een oale man in een grijze overall naar mij toegelopen. "Ik heb die nog niet eerder zeen", zegt hij tegen mij. ''Komst doe uut de stad of bis doe bie familie in Lonneker?'' Ik vertel hem dat ik uit Losser kom. Wat woon ie hier mooi, zeg ik tegen hem. ''Doar bin ik ook wa blie met. Het stet precies op de plek woar mien boerderijtje hef stoan. Het werd mie te klein en het was oald en omdat ik graag mag knooien en niet stil kan zitten, hebt wie het boerderijtje sloopt en kiek noe is wat er stet. Soms loop ik het weggetje af en dan kiek ik noar het huus en dan denk ik wat woont wie hier toch mooi op 'n bult. Better dan die boerderijen woar ie langs bint kom'm. Doar heur ie al dat verkeer dat over de Enschedesestroat en de Lossersestroat raast. Of dit hier Lonneker is? Nee, dit valt onder Enschede, maar ik zeg teeng de leu wie hier langs goat dat dit Lonneker is. Dat stet toch veul deftiger. Ik verveel mie hier niet. Ik heb elke dag wat te knooien. Ik kan niet as doe zomaar ergens goan lanterfanten. Ik heb altied werkt bie Stork in Hengel. Doar ging ik altied binnendeur op fiets hen. Het gazon trekt noe wa iets bie, maar wat was het hier dreug veuls te dreug. Dat komp ook aj boven op 'n bult woont. Weest doe wa as ik uut het raam van mien sloapkamer kiek ik Stokhorst kan zie ling? En dat ook de kerktoren van oos Lonneker dan kan zeen? Dat is het mooier aj op een bult woont. Weest doe wa dat Enschede vrogger onder Lonneker viel? Hes doe nog een jong in hoes? Ik heb nog een mooi jongensfietske. Dat mags doe veur 50 euro metnem!''

De Viekerveldweg, die precies tegenover het huis van de oale man ligt, brengt mie noar de Wallenbeekweg. Dan linksaf de Wallenbeekweg op. Die mie brengt op de Glanerbruggeweg. Hier linksaf en dan de eerste weg links en dan ben ik opnieuw op de Rooskerweg, Langs het grote huis van de 'koning van Lonneker', het kerkpaadje volgen de Lossersestroat oversteken en terug bij de Lonneker Molen.

De route: Lonneker Molen, IJzerhaarweg, kruislings de Elzenkampweg oversteken, Lossersestroat oversteken, Rooskerweg, Viekenveldweg, Wallenbeekweg, Glanerbruggeweg, Rooskerweg, oversteken Lossersestroat, IJzerhaarweg en Lonneker Molen .

De wandeling duurt 80 minuten.

Peter Koehorst
Meer berichten