Bij de steenfabriek is genoeg werk te doen. Er is een middag en avond om vrijwilligers te werven.
Bij de steenfabriek is genoeg werk te doen. Er is een middag en avond om vrijwilligers te werven. (Foto: )

Aan de slag bij de steenfabriek

door Stefan Wegdam

De Werklust wil meer aanwas

Steenfabriek De Werklust wil meer vrijwilligers werven. Daarom kunnen belangstellenden vrijdag 18 oktober een kijkje nemen. "Dit doen we voor de eerste keer. Het is niet zo dat we een tekort aan vrijwilligers hebben, maar we kunnen wel aanwas gebruiken", zegt vrijwilliger Leo Augustijn van de steenfabriek.

LOSSER - Vrijwilligers komen niet aanwaaien. Dat weet Leo Augustijn wel. "Je moet er wel iets voor doen", zegt hij over de speciale middag en avond komende vrijdag. Steenfabriek De Werklust wil een dergelijke bijeenkomst eventueel herhalen in het voorjaar. Maar eerst hoopt hij op de nodige respons vrijdag. "We hebben nu een groep van zo'n 25 vrijwilligers. Dat is niet te weinig. Een nijpend tekort hebben we niet. Maar we moeten naar de toekomst kijken. Veel vrijwilligers zijn al in de zestig of zeventig. Er zijn ook tachtigers. Het is beter nu voor aanwas te zorgen dan wanneer het probleem van vrijwilligerstekort er echt is", zegt Augustijn. Steenfabriek De Werklust is een museum van industrieel erfgoed. Belangstellenden kunnen er een rondleiding krijgen. "Maar is er ook horeca", zegt Augustijn. Bezoekers kunnen een kopje koffie met krentewegge nuttigen, boerengolf spelen en een hapje en drankje bestellen. De Werklust draait geheel op vrijwilligers. Het werk bestaat onder anderen uit het rijden met de trein, een rondleiding geven, werkzaamheden bij de entree, schenken van drankjes en verwelkomen van gasten en het onderhoud van het terrein. "Het is niet zo dat vrijwilligers alles moeten kunnen. Er is keuze." Voor de nieuwe belangstellenden wordt een korte opleiding aangeboden. Die begint in februari. "De opleiding bestaat uit een aantal middagen en is niet moeilijk", zegt Augustijn. Nieuwe vrijwilligers kunnen in overleg de tijden van de werkzaamheden inplannen. Om sfeer te proeven, kunnen geïnteresseerden ook vrijblijvend binnenlopen. De steenfabriek is tot 31 oktober geopend van dinsdag tot en met zondag van 12.30 tot 17.00 uur.

Op vrijdag 18 oktober zijn belangstellenden voor het vrijwilligerswerk welkom tussen 16.00 en 20.00 uur. De ingang van het entreegebouw is aan de Smuddeweg 3. Dat is aan de achterzijde van de fabriek. Info: 06-16889829 of 06-53543899, mail dewerklust@outlook.com.

Stefan Wegdam
Meer berichten