De mooiste creaties in de lucht zijn zaterdag en zondag te bewonderen tijdens Vliegerfeest Dinkelland.
De mooiste creaties in de lucht zijn zaterdag en zondag te bewonderen tijdens Vliegerfeest Dinkelland. (Foto: )

Wat vliegt daar boven de schaapskooi?

door Herman Plattje

Vliegerfeest op 28 en 29 september

Zo'n 130 vliegeraars uit verschillende landen laten op 28 en 29 september hun vliegers op tijdens de zesde editie van Vliegerfeest Dinkelland. Dat wordt gevierd op het terrein van schaapskooi Stroothuizen.

Denekamp - De eerste vliegers gaan zaterdag 28 september om 10.30 uur de lucht in, dat gaat door tot ongeveer 23.00 uur. De vliegers staan niet alleen in de lucht maar worden ook uitgestald. Allerlei soorten vliegers zijn te zien rond het veld. Kinderen kunnen vliegertjes maken en snoepjes vangen die vanuit de vlieger gedropt worden.
Als het zaterdagavond donker wordt, zijn verschillende vliegers te zien die van lichtjes en reflecterend band voorzien zijn. Als men dan met een zaklamp op de vliegers schijnt, zijn de mooiste creaties te zien in de lucht.


Vorig jaar vloog Karl Ulrich Kortel uit Kassel met een toepasselijke vlieger, namelijk een vlieger in de vorm van een schaap. Al snel kwam het idee om alle deelnemers van 2019 te vragen om deze vlieger ook te bouwen. Er zouden dan niet alleen schapen in de wei ronddartelen maar ook tijdens dit bijzondere evenement in de lucht. Ulrich maakte een bouwplan en vele deelnemers reageerden positief en gingen afgelopen winter achter hun naaimachine om er een te maken. De eerste foto's circuleren al op Facebook en het zijn niet alleen maar witte schaapjes…


Vorig jaar had de organisatie in verband met het lustrum een expositie gehouden en die krijgt dit jaar een vervolg. Lothar Marx uit Keulen is uitgenodigd om enkele van zijn unieke vliegers tentoon te stellen in de schaapskooi. Marx is een bekend gezicht in de internationale vliegerwereld en is expert in het appliqueren. Hij is gedurende het vliegerweekeinde aanwezig om te vertellen over zijn vliegers maar natuurlijk laat hij ook vliegers op.

Is het vliegerfeest alleen maar leuk als het waait? Nee hoor. "Ook als het weer het laat afweten is er nog voldoende te zien," stelt de organisatie. "De deelnemers tonen dan hun vliegers rond het veld en zijn bereid daarover te vertellen."

Debby Kok-Koehorst
Meer berichten