Foto: Foto:

Eddy staat ditmaal stil

door Eddy Oude Voshaar

De Twentse chroniqueur Eddy Oude Voshaar maakt elke week voor dé weekkrant een wandeling bij ons in de regio. Deze week staat hij echter stil, stil in de Kerkstraat in Losser.

Nog even kunnen we genieten van de Romantische Straße van Twente. Wandelen of mijmeren door De Kerkstroat in Losser. Het is een oud en romantisch laantje omgeven door statige lommerrijke bomen.

Echter, nu stoat de kathedralen op de nominatie om gekapt te worden. Die mooie bomen? Dat zeggen ze in het dorp. Die bomen die ooze grootouders met veul liefde geplant hebben? De sieraden van de schatkamer van Twente verdienen een nominatie als het mooiste bomenlaantje van Twente!.

Eind april is het hier een feest van lentekleuren als de kastanjebomen met zijn wit-roze kaarsbloemen in bloei staat. Het centrum van het Dinkeldorp is bezwangerd met het parfum van de bloeiende bomen. Wie heeft hier vroeger niet stoan vrijen onder de schaduw rijke bomen?

In de joaren zeventig was ik verliefd geworden op een meisje. Ze kwam vanuit Enschede naar ons dorp verhuizen. Kastanjebruine haren en licht oranje sproetjes die haar gezichtje sieren als de roodbruine kastanjes aan de bomen. Onder een van de majestueuze reuzen plaatse ik mien Puch en dan omarmde ik haar voorzichtig en kussen we elkaar of ons leven er van afhing. Zo verliefd op haar dat als ik vanuit de verte het laantje zie, zij meteen weer in mien gedachten zit.

Bie oos aan de Lutterstroat, waar ik ben opgegroeid met voetballen op de stroat, woonde ook Jacob. Die was iets oaler dan ik. Hij had ook kastanjebruin hoar. En doat werd hij mee gepest: 'Hee rooie!'

Rooie Jacob.

Hij werd later een talentvolle voetballer en de beste biljarter van oos dorp. Man, wat had die keerl een techniek ondanks zien rooie hoar.

Als je vanaf het Raadhuisplein het laantje in wandelt zie je op de achtergrond de slagerij van Luijerink. De bomen en de slagerij geven het een dorpsgezicht, een beschermd dorpsgezicht voor mij en vele anderen.

Eind oktober als de roodbruine kastanjes zich loslaten van de bomen moest ik altied van mien opa enkele kastanjes rapen. De kastanjebomen staan voor nieuw elan in je leven en de vruchten hebben een geneeskrachtige werking op reuma, spataderen, jicht en vergeetachtigheid.

Nee, vergeetachtig was mien opa niet, hij zal wel vol streken. Of dat ook van die kastanjes kwam weet ik niet.
Achter de bomen stet de ook al oale Aloysiusschool. Op deze school heb ik zes joar van mien leven doorgebracht. Met een pen en een inktpot, schriften en een schoolbank woar aj met zijn tweeën naast mekaar zat. Ie kon aan de achterkant zo mooi deur die grote ramen noar buuten hen kieken en doar was ik goed in en dan droomde ik zo weg. Een waarschuwing of een draai om mien oren en ik was weer terug in de tegenwoordige tied.

Net as ze toen in die joaren zestig niet wisten wat ze met mie aan moesten, weten ze ook nog niet wat ze met die school aanmoeten. Nog ruik ik de zwoare plaslucht die doar in de gang hing. Dan het uutzicht op de slagerij een monument met zien mooie ronde vormen.

De slager met zien vrouw bint ook al een tijdje uut de tied. Het was zo'n mooi duo. De slager kon slecht horen en zien vrouw hard schreeuwen en dat leverde hilarische taferelen op doar in die slagerij woar aan de vleeshakens doorgesneden varkens hingen. Wie is er niet groot geworden met een plakje leverworst van Luijerink? En in november liep het storm veur de baklever en balkbloedworst. Zelfgemaakt!

Mien ma is eens gevallen net toen ze de klink van de winkeldeur in haar hand vasthad. Het stoepje was te hoog veur de te kleien uutvallen Lossernaren.

Verder de Kerkstroat in en ik draai mie om en zie van een afstand de bladeren van de kathedralen van oos dorp in herfstkleuren veranderen. Zol het noe ook echt herfst worden veur de bomen? Dat ze toch die bomen gaat kappen? Omdat ze het riool willen vernieuwen? Een fractievoorzitter van een politieke partij zei teeng mie: ''Maak joe niet druk om die oale bomen. Wie plant veur elke boom wel een nieuwe terug.'' Maar volgens mie kriegt die nieuwe bomen dan niet genoeg licht en zuurstof. Zol het niet verstandig ween om een second opinion te loaten doen? Wij kunt dat toch ook as wie het niet helemoal vertrouwt? Dan de Sint Maartenstroat in. Op de hoek kun je in het Eetcafe 't Raedthuys even bij komen terwijl je geniet van het uutzicht op de oale toren. Die blef wa stoan.

Dan flaneren over het Raadhuisplein en ook daar lommerrijke bomenpracht en op de achtergrond het Johanna Leurinkhoes en het hervormde waterkerkje.

De route: Raadhuisplein. Romantische Straße, Sint Maartenstroat, Raadhuisstroat, Raadhuisplein.

Peter Koehorst
Meer berichten