Buurtsportcoach Jurgen Schiphorst, initiatiefneemster Marian Freriks en Jinne Stienstra van AV Iphitos bij de baan.
Buurtsportcoach Jurgen Schiphorst, initiatiefneemster Marian Freriks en Jinne Stienstra van AV Iphitos bij de baan. (Foto: )

Meer mensen aan de wandel

door Stefan Wegdam

Nieuw initiatief Kuier deur

Bewegen is gezond. Het is al zo vaak gezegd en geschreven, maar buurtsportcoach Jurgen Schiphorst van de gemeente Losser wil het best nog eens herhalen. Daarom juicht hij het nieuwe initiatief 'Kuier deur' van harte toe.

LOSSER - Kuier deur is geen programma voor fanatieke sporters, maar voor mensen die willen beginnen met wandelen. "Het sociale aspect daarbij is heel belangrijk. Je ontmoet ook nieuwe mensen", zegt Schiphorst. Hij is als buurtsportcoach nauw betrokken bij Kuier deur. Maar het idee is afkomstig van elders. Marian Freriks is ermee begonnen. Zij zette Kuier deur op in de gemeenten Hellendoorn en Rijssen-Holten. Daar slaat het initiatief aan. Nu hopen Freriks en Schiphorst ook op veel interesse in de gemeente Losser. Kuier deur is een programma van zestien weken. Het doel is het vergroten van de conditie en plezier krijgen in bewegen. "Na zestien weken is het streven dat iedereen vijf of tien kilometer kan wandelen. Dit is een wandelprogramma voor mensen, die momenteel niet veel bewegen. Maar wandelen is gezond en bovenal gezellig. Het geeft ook veel energie om in de buitenlucht te wandelen. Zoals gezegd is het sociale aspect belangrijk. Mensen komen met elkaar in gesprek", weet Schiphorst. Na afloop van de wekelijkse wandeling is er koffie. Kuier deur begint vanaf 7 oktober. Er worden wandelgroepen opgezet in Losser, De Lutte en Overdinkel. De wandelaars gaan op pad met een begeleider. "We zijn nog op zoek naar enthousiaste wandelbegeleiders. We hebben er nu drie. We streven naar twaalf wandelbegeleiders. We hopen ze in de komende weken nog te kunnen vinden." Een wandelbegeleider is een aanspreekpunt en kan tips geven. "Het zou natuurlijk mooi zijn dat de deelnemers na afloop zo enthousiast zijn dat ze meer gaan wandelen. Dat kan bij de wandelgroepen van AV Iphitos", zegt Schiphorst, die nu druk bezig is met het werven van wandelbegeleiders. De gemeente Losser omarmt het idee. Het is nog moeilijk in te schatten hoeveel wandelaars mee gaan doen. "In Hellendoorn en Rijssen-Holten zijn het er zestig in totaal. Daar is het een succes. Niemand hoeft drempelvrees te hebben. Iedereen kan meedoen aan een heerlijke wandeling in de natuur." Voor de functie van wandelbegeleider zoekt de organisatie ervaren en enthousiaste wandelaars. "Ze krijgen van ons ook een korte opleiding zodat ze goed voorbereid de groep kunnen begeleiden." De deelnemers kunnen kiezen uit drie startlocaties: maandag 9.00 uur 't Trefhuus Overdinkel, woensdag 19.00 uur dorpshoes Erve Boerrigter De Lutte en vrijdag 9.00 uur stichting Man Losser. Er wordt zestien weken gewandeld. De afsluitende wandeltocht is op zondag 26 januari. Kuier Deur Losser maakt onderdeel uit van Loopland Overijssel en wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.

www.kuierdeur.nl

Stefan Wegdam
Meer berichten