Kinderen in het bos bij een eerdere rondleiding. Het IVN kan niet alle klassen een rondleiding bieden vanwege een gebrek aan vrijwilligers.
Kinderen in het bos bij een eerdere rondleiding. Het IVN kan niet alle klassen een rondleiding bieden vanwege een gebrek aan vrijwilligers. (Foto: )

Niet alle klassen kunnen meedoen

door Stefan Wegdam

Te weinig vrijwilligers bij IVN

Het IVN wil graag kinderen kennis laten maken met de natuur. Maar de afdeling IVN Oldenzaal-Losser kampt met een gebrek aan vrijwilligers. Daardoor kunnen niet alle klassen meedoen aan het komende herfstproject. "Dat is jammer. Misschien kunnen we zaterdag nog wat vrijwilligers werven. Dan houden we een voorbereidingsochtend", zegt Frans Tiessen van IVN Oldenzaal-Losser.

LOSSER - In Losser wordt al jarenlang een herfstproject gehouden voor kinderen van de basisscholen. Gidsen van het IVN gaan dan mee het bos in om uitleg te geven. De natuurorganisatie vindt het een waardevol project. Kinderen leren meer over de natuur. Maar het is niet meer zo eenvoudig om dit project te organiseren. "Het wordt steeds moeilijker vrijwilligers te vinden. De spoeling wordt steeds dunner. We hebben IVN-leden nodig die uitleg willen geven aan de kinderen. Ik had gehoopt dat het door de fusie met Oldenzaal iets gemakkelijker zou worden. Maar dat blijkt niet zo te zijn", zegt Tiessen. In totaal zijn er zo'n zestig rondleidingen. Daarvoor zijn enkele tientallen vrijwilligers nodig. "We zouden aan zes personen genoeg kunnen hebben als iedereen tien keer rondleidt. Maar dat is in de praktijk nagenoeg onmogelijk. Meestal doet een vrijwilliger enkele rondleidingen. Daardoor hebben we meer mensen nodig", zegt Tiessen, die zelf met Dinant Wes bijna alle keren meedoet. In de afgelopen periode hebben zich te weinig vrijwilligers aangemeld. Daardoor moeten er scholen teleurgesteld worden. "Dat is jammer. Maar we hadden ook pech doordat een vrijwilliger af moest zeggen vanwege een spierblessure." Het herfstproject voor groep 7 van de basisscholen in Losser is van 19 tot 25 september. De rondleiding is in De Duivelshof en duurt ongeveer anderhalf uur. De groep begeleiders gaat zaterdag 14 september al het bos in voor een voorbereidingsochtend. Die begint om 9.30 uur en duurt tot 12.00 uur. De begeleiders lopen de route en gaan met elkaar in gesprek over de onderwerpen.

Stefan Wegdam
Meer berichten