Peter Nijland is aan de slag gegaan met de organisatie van een klassiek concert. Hij hoopt dat het evenement niet eenmalig is.
Peter Nijland is aan de slag gegaan met de organisatie van een klassiek concert. Hij hoopt dat het evenement niet eenmalig is. (Foto: )

Op de bres voor klassieke muziek

door Stefan Wegdam

Peter Nijland organiseert concert

Peter Nijland wil de klassieke concerten in Losser nieuw leven inblazen. De datum van het eerste klassieke concert in de Protestantse Kerk staat al vast. Op zondag 13 oktober komt vrouwenkoor Voca Me naar Losser. "Ik hoop dat dit het begin is van een nieuwe reeks", zegt Nijland.

LOSSER - De liefhebber van klassieke muziek heeft de stoute schoenen aangetrokken. Hij wil een poging wagen. In Losser werden jaren geleden al eens klassieke concerten georganiseerd, maar die zijn een stille dood gestorven. Nijland betreurt dat. "Ik kom in andere plaatsen waar dit wel georganiseerd wordt. Delden en Diepenheim bijvoorbeeld. Hier in Losser hebben we een prachtige kerk waar we dit kunnen houden. Eind vorig jaar heb ik besloten met dit idee aan de slag te gaan. Maar ik doe het op persoonlijke titel. Uiteindelijk hoop ik medestanders te vinden, zodat we dit met een organisatie kunnen voortzetten. Jaarlijks twee concerten in het voorjaar en najaar zou heel mooi zijn", zegt Nijland. Maar zover is het nog niet. Zondag 13 oktober is cruciaal. Nijland hoopt op minimaal tachtig bezoekers. Dan is het levensvatbaar. "Het zou een enorme teleurstelling zijn als er straks maar dertig mensen in de kerk zitten. Dat is te weinig, en dan is het eenmalig. Ik hoop tussen de tachtig en honderd bezoekers. Ik mik ook op belangstellenden uit omliggende plaatsen." Nijland is in de muziekbranche werkzaam en stelt de muziekkeuze samen van een programma met klassieke muziek op internet. "Zelf heb ik vroeger nog jarenlang een cd-winkel gehad in Enschede en Eibergen. Ook heb ik in het muziekonderwijs gewerkt." Nijland geniet van klassieke muziek. De Lossernaar ging vroeger ook naar concerten in zijn woonplaats. "Maar die werden op een gegeven moment niet meer georganiseerd. Dat vond ik jammer. Nu hoop ik dus op een doorstart." Nijland heeft het nieuwe evenement 'Klassiek in Losser' genoemd. Het Requiem van Fauré wordt gepresenteerd. Dat gebeurt door Voca Me, een vrouwenkoor onder leiding van Yt Nicolai. Het koor wordt begeleid door het duo SaxYOn, dat bestaat uit Ellen Zijm en Marijke Schröer. "Voca Me is een ambitieus vrouwenkoor. De twaalf ervaren zangeressen komen uit Deventer en omgeving. Het koor streeft naar het op hoog niveau uitvoeren van 19e, 20e en 21e- eeuwse composities. Ook werken uit de barok komen aan bod." Op het programma staan onder meer Magnificat, Ave Maria Stella en Ave Generosa. "Dit alles onder voorbehoud. Tot slot is er nog het beroemde Requiem van Fauré." Het concert begint om 15.30 uur, maar de kerk gaat een half uur eerder open. Belangstellenden kunnen al met hem brainstormen over een vervolg, via klassiekinlosser@gmail.com. Kaarten zijn via Primera Marcel te verkrijgen en ook te reserveren via het bovengenoemde mailadres. De entree bedraagt 12,50 euro.

Stefan Wegdam
Meer berichten