Een werkgroep van De Dree Marken heeft alle horecagelegenheden die er ooit waren binnen de Dree Marken in beeld gebracht. Deze foto is begin 19.00 gemaakt.
Een werkgroep van De Dree Marken heeft alle horecagelegenheden die er ooit waren binnen de Dree Marken in beeld gebracht. Deze foto is begin 19.00 gemaakt. (Foto: )

Fietsend langs oude horeca in Dree Marken

De Lutte - De werkgroep Activiteiten van de Dree Marken heeft alle horecagelegenheden die er ooit waren binnen de Dree Marken (Berghuizen, Beuningen en De Lutte) in beeld gebracht. Op een kaart 'Oude Horeca in De Dree Marken' staan 42 lokaliteiten, waarbij foto's en een korte beschrijving zijn opgenomen.

Er is ook een digitale kaart gemaakt. Op deze kaart staat een fietsroute langs nog bestaande horeca. ''Je kunt met de kaart de lokaliteiten vinden en bekijken of bezoeken'', aldus de werkgroep. ''Als je een lokaliteit nadert, hoor je een korte geluidsfragment en een stukje gesproken tekst over de historie van de lokaliteit.'' Een instructie hoe je deze kaart op je mobiele telefoon kunt installeren staat binnenkort op de site www.dedreemarken.nl.

Bij een aantal karakteristieke cafés die nog steeds bestaat wordt op zondag 15 september (open monumentendag) van 10.00 tot 16.00 uur bijzondere aandacht besteed aan de historie van het café.
- In café Olde Weghuis aan de Enschedestraat 111 in Oldenzaal wordt een doorlopende presentatie gehouden over de historie van het café.

-Op het Dorpsplein in De Lutte (onder de bomen) staat een presentatie opgesteld over de oude horeca en de geschiedenis van het dorpsplein.

Op beide locaties is zolang de voorraad strekt gratis de kaart verkrijgbaar.

In de VVV De Lutte is de kaart tevens verkrijgbaar van 10.00 tot 12.00 uur.

Op de foto hierboven zien we langs de uitgaande wegen van Oldenzaal lagen verschillende boerencafeetjes met verkoop van drank vanuit de keuken en voorkamer zoals Bethlehem, De Pow, 'n Snappert, 'n Branderd, Bloas Han, Keizers Bets, Naats op den bult en Essen An. Vooral langs de Bentheimerstraat werden vanaf 1900 diverse café's geopend die later uitgroeiden tot logement, hotel en restaurant. Maar er zijn ook combinaties van winkel en café zoals Scheper aan de Bentheimerstraat in De Lutte dichtbij de Rijkstol. Deze foto genomen tussen 1900 (einde tolheffing, er staat geen slagboom) en 1922 (sloop van de tol).

Meer berichten