In Tierpark Nordhorn worden de bezoekers hartelijk begroet door de Vietnamese sikaherten; een heel vriendelijke hertensoort. De soort wordt echter ernstig bedreigd. Foto: Frans Frieling
In Tierpark Nordhorn worden de bezoekers hartelijk begroet door de Vietnamese sikaherten; een heel vriendelijke hertensoort. De soort wordt echter ernstig bedreigd. Foto: Frans Frieling (Foto: Franz Frieling)

Publiekslievelingen worden in het wild ernstig bedreigd

door de redactie

Tierpark Nordhorn heeft nieuwe publiekslievelingen: sikaherten. Nog geen drie maanden geleden werd hun verblijf geopend en sindsdien hebben ze menig hart veroverd. Hun verhaal is echter van serieuze aard: steeds meer diersoorten worden met uitsterven bedreigd.

Nordhorn – Met hun gevlekte vacht zien de Sikaherten er niet alleen leuk uit; ze laten zich ook graag aaien en voeren. En dat wordt gewaardeerd door het publiek. Het publiek plezieren is niet hun eigenlijke taak, nee dat is hun soort in stand houden. Deze hertensoort is namelijk in het wild uitgestorven.
"Deze dieren verbinden dus twee van onze belangrijkste taken," aldus directeur Nils Kramer van Tierpark Nordhorn. "Namelijk het in stand houden van diersoorten en het publiek kennis laten maken met bedreigde diersoorten."

Het Vietnamese sikahert is in het wild uitgestorven. Dat komt door verstoring van het leefgebied en door illegale jacht. Er lopen nu alleen nog sikaherten in gevangenschap rond; in drie nationale parken in Vietnam en in enkele dierentuinen in Europa en Noord-Amerika.
De dierentuinen in Europa werken samen in een fokprogramma genaamd EEP (Europäischen Erhaltungszuchtprogramm). Samen wordt zo voor het voortbestaan van de dieren gezorgd, met een genetisch sterke bloedlijn. "Zonder de inzet van mensen zouden deze dieren geen overlevingskans hebben gehad," aldus Kramer.

Het uitsterven van diersoorten is een wereldwijd probleem. Van de 105.000 diersoorten worden er momenteel 28.000 met uitsterven bedreigd. Op de rode lijst van IUCN zijn onlangs weer zevenduizend bedreigde soorten toegevoegd.
"Het uitsterven van diersoorten is naast de klimaatverandering de grootste bedreiging ter wereld," stelt Kramer. "Veel diersoorten die we nu nog vanzelfsprekend vinden, zullen door de manier van leven van de mens, verdwijnen. De inzet van dierentuinen wordt in de toekomst dus nog belangrijker."
De Nordhorn dierentuindirecteur is ook vicepresident van het Deutschen Tierparkgesellschaft. "Dankzij vakkennis kunnen wetenschappelijk onderlegde dierentuinen een bescheiden aandeel leveren aan de instandhouding van de schepping. Wereldwijd worden leefgebieden steeds kleiner en deze verandering gaat razendsnel. Veel sneller dan wij diersoorten kunnen beschermen of veiligstellen. Als we diersoorten voor uitsterven willen behoeden, blijft er maar een optie over en dat is fokken in gevangenschap."

De directeur hoopt dat bezoekers de dieren in hun harten sluiten. "Als je ziet hoe gek bezoekers op de herten zijn, krijg je hoop dat er meer mensen zullen zijn die zich voor hun lot gaan inzetten."

Debby Kok-Koehorst
Meer berichten