Wat zijn ze trots: Wout Brama en Thijs Kemperink hebben allebei een fuchsia naar zich vernoemd gekregen.
Wat zijn ze trots: Wout Brama en Thijs Kemperink hebben allebei een fuchsia naar zich vernoemd gekregen. (Foto: )

Flora viert haar dertigste verjaardag

door Rob Meijer

En iedereen is uitgenodigd

Het park van het Openluchtmuseum Ootmarsum staat ook dit jaar weer tien dagen lang vol met bloemen. Vrijdag werd namelijk Flora Ootmarsum geopend, de bekende bloemenshow. Die is nog tot en met zondag 4 augustus te bezoeken.

Ootmarsum – De Flora Ootmarsum is al heel lang een traditie waarbij vele hobbykwekers hun beste planten even op een podium zetten zodat veel mensen er van kunnen meegenieten. Dit jaar is er een bijzondere editie: het 30-jarig jubileum wordt gevierd.
De huidige Flora Ootmarsum is ontstaan uit een eenvoudige fuchsiashow in 1989 en is uitgegroeid tot een befaamd trefpunt voor amateur-bloemenkwekers en bloemenliefhebbers.

Er wordt behoorlijk uitgepakt tijdens de jubileumeditie. De fuchsia speelt nog altijd een belangrijke rol maar ook andere regionaal veel voorkomende bloemsoorten worden tentoongesteld. Naast de meer dan tweehonderd soorten fuchsia's is er een bonte mengeling van grootbloemige dahlia's, een zee van veelbloemige begonia's, surfinia's, maar ook bonsai, grote brugmansia's, orchideeën en hortensia's. De dieprode geraniums sieren weer de gevels van de gebouwen in het park. Er zijn stekjes te koop en kwekers geven uitleg bij hun planten.
Tussen al dat groen zijn stands te vinden en er is een feestelijk programma samengesteld. Op verschillende dagen zijn er activiteiten zodat het niet bij één bezoekje hoeft te blijven. In de Weemhof is een expositie over de historie van 30 jaar Flora. Er zijn bloemschikdemonstraties in De Weemhof, her en der zijn oude ambachten te zien, er is een roofvogelshow op woensdag, een houtkunstenaar maakt van boomstammen houtsculpturen, in de kapberg spelen muzikanten, er zijn kunstexposities. Komende zondag is er een boerenbruiloft. Ook is er een speurtocht voor kinderen.

Thijs en Wout

Traditioneel krijgt een bekende Nederlander op de eerste zondag een nieuwe fuchsiasoort op naam. Dit jaar zijn dit er zelfs twee: Thijs Kemperink, de regionale cabaretier en Wout Brama, de bekende middenvelder van FC Twente.

Debby Kok-Koehorst
Meer berichten