Christiaan Righart rust even uit. De jonge Lossernaar doet deze week voor de eerste keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen.
Christiaan Righart rust even uit. De jonge Lossernaar doet deze week voor de eerste keer mee aan de Vierdaagse van Nijmegen. (Foto: )

Jonge debutant in Nijmegen

door Stefan Wegdam

Christiaan Righart naar Vierdaagse

Voor Christiaan Righart uit Losser gaat deze week een langgekoesterde wens in vervulling. Hij mag meedoen aan de Vierdaagse van Nijmegen. De eerste wandeldag is vandaag.

LOSSER - Christiaan is blij dat hij eindelijk mee kan doen. Hij moest wachten voor zijn eerste deelname. "Ik ben dit jaar twaalf geworden. Kinderen jonger dan twaalf mogen niet meedoen", zegt de jonge Lossernaar. Christiaan vindt de Vierdaagse van Nijmegen een prachtig evenement. Hij kan het weten. "Ik kom van oorsprong uit Nijmegen. Tot mijn vijfde jaar heb ik daar gewoond. Ik stond vroeger te kijken langs de kant als de wandelaars langskwamen. Het is een groot feest. Veel mensen moedigen de wandelaars aan." Christiaan wist al op jonge leeftijd dat hij de Vierdaagse van Nijmegen zou gaan lopen. Maar hij moest geduld hebben. Kinderen mogen pas meedoen in het jaar dat ze twaalf worden. Nu is het dus zover. Christiaan wandelt niet alleen. Hij loopt elke dag met een groep leeftijdsgenoten in het zogeheten #Vteam. "Dat is een team van 75 kinderen, die allemaal voor de eerste keer meedoen. We wandelen vier keer de afstand van dertig kilometer." De wandeldagen zijn dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Dertig kilometer is een flinke afstand, maar Christiaan verwacht dat hij de eindstreep gaat halen. "Ik heb veel getraind in de omgeving van Losser. Soms waren er wandelingen van twintig kilometer. Ook heb ik gewandeld voordat ik 's ochtends naar school ging. Daardoor kon ik alvast wennen aan het vroege wandelen." De groep kinderen van het #Vteam lopen voor vriendschap, vrede en vrijheid. Dat vinden ze belangrijk. De jonge wandelaars hebben al kennis met elkaar gemaakt. Ook waren er oefenwandelingen. De teamcaptain en initiatiefnemer is Tako Rietveld. "Als we allemaal meer naar de jeugd luisteren, wordt de wereld een beetje mooier, beter en schoner", laat hij weten. Christiaan is het daarmee eens. Hij vindt het leuk om buiten in de natuur te zijn en om te wandelen. Het #Vteam maakt elke dag reportages, vlogs en livestreams over de belevenissen tijdens het wandelen. Christiaan is inmiddels al afgereisd naar Elst. In die plaats vlakbij Nijmegen logeert de jonge Lossernaar. Christiaan denkt niet dat de eerste keer meteen de laatste keer zal zijn. "Volgend jaar wordt mijn broertje Matthijs twaalf jaar. Misschien doen we dan samen mee."

Stefan Wegdam
Meer berichten