Een fraaie koets tijdens een eerdere rit van De Koets'n Keerls. De Twenterit is zondag in Losser.
Een fraaie koets tijdens een eerdere rit van De Koets'n Keerls. De Twenterit is zondag in Losser. (Foto: )

Koetsiers komen graag naar Losser

door Stefan Wegdam

Zondag Twenterit Koets'n Keerls

De Koets'n Keerls gaan zondag 2 juni ongetwijfeld veel bekijks trekken in Losser. De jaarlijkse Twenterit staat op het programma. "We doen met een veertigtal koetsen mee", zegt secretaris Johan Oude Hergelink van de Twentse rijtuig- en arresleevereniging de Koets'n Keerls.

LOSSER - De Twenterit is een jaarlijks evenement van de Koets'n Keerls. De vereniging wil elk jaar naar een andere plaats in Twente. "Het streven is om pas na minimaal vijf jaar weer in dezelfde plaats terug te keren. Dat lukt altijd wel. We krijgen genoeg aanvragen. Voor de eerstkomende Twenteritten hebben we al een aanmelding ontvangen", zegt Oude Hergelink. Toch is het niet zo lang geleden dat de Twenterit in Losser plaatsvond. "Exact vijf jaar geleden. Dat is kort, maar dat komt doordat Oldenzaal heeft afgezegd eerder dit jaar. Daar zou de Twenterit worden gehouden. Gelukkig kunnen we naar Losser. Het centrummanagement Losser had een aanvraag ingediend", aldus Oude Hergelink, die zelf zondag niet meerijdt. "Ik zit in de organisatie. Bovendien zorg ik voor het fotoverslag. Ik ga zondag fotograferen in Losser." De Koets'n Keerls hebben dit jaar reden om feest te vieren. De vereniging bestaat vijftig jaar. Oude Hergelink schetst echter een somber beeld voor de toekomst. "Het ledenaantal gaat achteruit. We hebben vroeger Twenteritten gehad met wel 120 deelnemers. Nu doen er veertig mee. Dat is nog steeds ruim genoeg voor een Twenterit. Maar we willen natuurlijk geen Twenterit in de toekomst met tien of vijftien koetsen. Dan valt er niet veel te zien." Oude Hergelink en voorzitter Jan Brandriet zijn enthousiast over Losser. "Losser heeft een heel mooi buitengebied", zegt Oude Hergelink. Dat vindt Brandriet ook. "We zijn hier al vaker te gast geweest. Ik kan zeggen dat de ambiance geweldig is", aldus Brandriet. De Twenterit is niet het enige grote evenement van de vereniging dit jaar. In de zomer is het Nederlands kampioenschap. "Dat organiseren wij dit jaar. Het NK is op 14 september in Diepenheim"

De ochtendrit begint om 10.00 uur op het terrein van Van Heek. De lunchstop is in het Gerardus Majellapark in Overdinkel. Daarna keren de koetsiers door het buitengebied terug in het centrum van Losser. Alle rijtuigen worden om 15.00 uur met een sfeervol defilé gepresenteerd aan het publiek. Op het Raadhuisplein is er 's middags eveneens ringsteken. De Böggelrieders zijn ook present op hun fietsen. Het is tevens koopzondag van 12.00 tot 17.00 uur.

Stefan Wegdam
Meer berichten