Evert Jan Zwiers is de drijvende kracht achter de brocantemarkt in Losser. "Het wordt een mooie markt", belooft hij.
Evert Jan Zwiers is de drijvende kracht achter de brocantemarkt in Losser. "Het wordt een mooie markt", belooft hij. (Foto: )

'Markt waar echt wat te zien is'

door Stefan Wegdam

Brocantemarkt geen allegaartje

Cultuurpark Erve Kraesgenberg in Losser is zondag 26 mei het decor van een brocantemarkt. Bijna dertig brocanteurs zijn present met een kraam. "Het wordt een mooie markt waar echt wat te zien is", belooft medeorganisator Evert Jan Zwiers.

LOSSER – Zwiers is na een onderbreking van enkele jaren weer aan de slag gegaan met de organisatie van een brocantemarkt. Hij is een liefhebber van brocante en bestuurslid van Erve Kraesgenberg. "Maar ik doe het niet alleen. Mijn dochter Eva Fischer helpt mee met de organisatie", zegt Zwiers. Begin dit jaar deed Zwiers een oproep. Hij hoopte dat tal van brocanteurs zich zouden melden. Dat is gebeurd. "We zitten zo goed als vol. In totaal zijn er 27 brocanteurs. Maar een late beslisser kan zich alsnog melden. Een paar kramen erbij kan nog wel", zegt Zwiers een week voor het evenement. De organisatie heeft niet iedereen toegelaten tot de brocantemarkt. Er is een selectie. Zwiers wil daarmee voorkomen dat het een rommelmarkt wordt. "Ik ben wel eens vaker op een brocantemarkt geweest. Daar wil je goed spul zien. Maar ik zag op een brocantemarkt ook wel eens zolderopruimingen. Dat is zondag op Erve Kraesgenberg dus niet het geval. Het gaat om antiek en brocante. Schilderijen, zilverwerk en potterie om maar wat voorbeelden te noemen." Zwiers is onder de indruk. "Ik weet zeker dat de bezoekers mooie brocante te zien krijgen. Ik ben zeer tevreden over het aanbod. De deelnemers hebben foto's gestuurd van datgene wat ze zondag meenemen naar Losser." Maar er is niet alleen brocante. Er is ook een vrouw uit Overdinkel, die spullen uit Zuid-Amerika verkoopt voor een goed doel. "Zoals poppen, die van kralen zijn gemaakt. Ik vind dat er ook wel een kraam voor een goed doel mag staan. Het geld gaat naar de mensen in Zuid-Amerika, die dit hebben gemaakt." Ook de smederij is geopend. Leden van het folkloristische gezelschap Böggelrieders & Daansers maken ritjes op op hun böggelfiets. Bovendien wordt er brood gebakken in de bakspieker. "Bezoekers kunnen ook nog kijken naar het werk van de wever en spinster. Die zijn heel gedreven met hun hobby bezig. Datzelfde geldt voor de vrouwen van noald en draod." De brocantemarkt op zondag 26 mei is van 10.00 tot 16.30 uur.

Stefan Wegdam
Meer berichten