Foto: Picasa

Wandeling Hoge Boekel

door Eddy Oude Voshaar

De lucht is hardblauw en de schrale wind maakt je bijna wanhopig. Al zolang. Maar het zonnetje schijnt en teeng de koale wind kuj joe wel aantrekken. De Strokappenweg wandelt noar het Haagse bos hen. In de berm van deze heerlijke weg bloeien koekoeksbloemen, boterbloemen en veul madeliefjes. Ook de goudgele brem is hier volop te bewonderen. Boerderijtjes zijn zo mooi omgeven met prachtige tuinen waar je de tent wel in wilt opzetten.

Hoge Boekel - Verstopt achter een haagbeuk zie ik een heel mooie roodbloeiende boomgaard. De kippen scharrelen onder de fruitbomen en kieken ongeduldig noar de bomen en kunnen niet wachten tot het eerst fruit gaat vallen. Kippen zijn zo bijzonder zo as ze met elkaar kuieren. Het lek alsof ze altied met mekaar aan het mopperen zijn.

Bermen kaal

Ik loop tot aan een houten hek en loop terug noar de Hogeboekelweg, sla linksaf en wandel over een bruggetje dat over de Elsbeek loopt. Hier zijn de bermen kaal geschoren. Zol hier een kapper wonen? Wel mooi glad. Dat een berm zo glad kan ween'n.

Boerenschuur

Hier wandel ik noe in zo'n karakteristiek coulisselandschap dat zo typerend is veur Noordoost-Twente. Rechtsaf de Lonneker Markeweg in. Hier iets van de weg of stet een oale boerenschuur waar ik toen in de weide foto's aan het maken was. Een vrouw komp nu mie hen loop'n. Ik dach nog; noe zal ze mie wel uut de weide jagen. Nee, ze was opgewonden. Ze zei ''Ik zal die is wat moois loaten zeen.''

Schuur

Ik loop door het hoge gras achter haar aan. Ze loopt de oale romantisch aandoende schuur in. Het geluud van een radio komt mie tegemoet. Ze loopt noar de radio hen en ik dacht die zal ze wel uutzetten. Ze wenkt mij, en daar zit in een kasje onder de radio een nestje jonkies van de gel kwikstaart! Ja, weet je wat zo bizonder is dat die moeder alleen maar op de eieren ging zitten broeden as de radio an was. Het landschap begint noe over te goan in een parkachtig landschap. In een flauwe draai sla ik rechtsaf de Lindermatenweg in.

Zachte licht

Fluitenkruid. As zilver zo mooi. De ondergaande zon schijnt met een sprookjesachtig licht deur de bomen hen zet het fluitenkruid in vuur en vlam.

Het weggetje klimt en daalt Bonus: Liefst vijf reeën steken voor mij de stroat over en verdwijnen in het struikgewas. Dan linksaf de Lonneker Markeweg in.

Fazant

Tientallen paarden lopen te grazen en te spelen in een onaanzienlijke grote weide. Hier op dit stroatje kun je als je geluk hebt vele reeën spotten. Uit de verte hoor ik de schreeuw van een fazant. Aan het eind van de Lonneker Markeweg rechtsaf langs de geschoren bermen, over het bruggetje en dan zijn we terug op de Strokappenweg woar ooze wandeling is begonnen.

De schemer valt over dit eeuwen oale land tussen Enschede, Lonneker en Losser.

De route

De route: Strokappenweg, Hogeboekelweg, Lonneker Markeweg, Lindermatenweg, Kuipershoekweg, Landweerweg, Oude Losserseweg, Lossersestroat, Glanerbrugweg, Lonneker Markeweg, Hogeboekelweg en Strokappenweg.

De wandeling duurde ongeveer 80 minuten.

Peter Koehorst,
Meer berichten