Miranda Elferink en Annet Boin organiseren wandelingen voor alleenstaanden. De eerste wandeling is komende zondag.
Miranda Elferink en Annet Boin organiseren wandelingen voor alleenstaanden. De eerste wandeling is komende zondag. (Foto: )

Aan de wandel met alleenstaanden

door Stefan Wegdam

Op vier zondagochtenden

Miranda Elferink en Annet Boin trekken de stoute schoenen aan. Ze organiseren voor het eerst wandelingen voor alleenstaanden. De eerste wandeling is zondag 19 mei. "Ik weet zeker dat we hiermee in een behoefte voorzien. Later dit jaar zijn er nog drie wandelingen", zegt Miranda Elferink.

LOSSER - Elferink werd in haar werk als uitvaartbegeleider wel eens gevraagd om iets voor alleenstaanden te ondernemen. Daarbij ging het om familieleden, die vreesden voor eenzaamheid. "Vorig jaar bijvoorbeeld werd me dat gevraagd. De familie woonde ver weg en was bang dat de vader zich eenzaam zou gaan voelen." Elferink besloot met het idee aan de slag te gaan. Ze benaderde daarvoor Annet Boin. Zij heeft al veel ervaring met het organiseren van wandelingen. Daarom hebben Elferink en Boin besloten in dit wandelinitiatief samen op te trekken. Boin is reikimaster. "Begin dit jaar hebben we het met elkaar besproken. Ik weet zeker dat we hiermee in een behoefte voorzien. De wandeling is niet alleen voor weduwen of weduwnaren. Ook mensen die gescheiden zijn of altijd alleen zijn geweest kunnen meewandelen. Ook mogen belangstellenden met hun tweeën komen. Dan gaat bijvoorbeeld de dochter of buurvrouw mee", zegt Elferink. De wandeling is voor iedereen die behoefte heeft aan gezelligheid. De deelnemers kunnen met elkaar een praatje maken en koffie drinken. Eenzaamheid gaat gepaard met nare gevoelens van verdriet en leegte. "Vooral de zondagen zijn lang en stil. Ik denk dat op de zondagen de meeste behoefte is aan deze wandelingen." De wandeling zal ongeveer een uur duren. Elferink en Boin hebben een route van 3,5 kilometer uitgestippeld. De eerste wandeling op 19 mei begint bij Erve Naatsboer in Overdinkel. Na de wandeling gaan de deelnemers niet meteen naar huis. Er is een nazit met koffie of thee en iets lekkers erbij. Belangstellenden kunnen overigens ook aan tafel plaatsnemen voor alleen de koffie en thee. "Misschien vinden sommige mensen het leuk om met elkaar te praten, maar hebben ze geen behoefte aan een wandeling. Ook zij zijn welkom. Voor de eerste wandeling op 19 mei zijn er inmiddels zes aanmeldingen. We vragen wel om een aanmelding. Dan weten we waar we rekening mee moeten houden voor het reserveren van de afsluiting met koffie en thee." Maar Elferink en Boin zullen zondag geen mensen laten staan die zich niet hebben aangemeld. De twee initiatiefnemers hebben voor verschillende startpunten gekozen. Ze willen variatie. De tweede wandeling op zondag 28 juli vertrekt bij de steenfabriek in Losser. De wandelingen daarna zijn op 15 september en 10 november. Het vertrek komende zondag is om 10.30 bij Erve Naatsboer. De deelname bedraagt tien euro. Daarin is koffie, thee en iets lekkers inbegrepen.
Aanmelden kan bij Miranda Elferink 06-10311666 of Annet Boin 06-20365792.

Stefan Wegdam,
Meer berichten