Henk Meijer, Ineke Meijer, Tim Sleiderink en Stefanie Meijer hopen op de open dag veel belangstellenden te kunnen begroeten.
Henk Meijer, Ineke Meijer, Tim Sleiderink en Stefanie Meijer hopen op de open dag veel belangstellenden te kunnen begroeten. (Foto: Wendy Meijer)

'We willen een huiselijke sfeer creëren'

door Stefan Wegdam

Open dag nieuwe zorgboerderij

Bij het voormalige varkensfokbedrijf van Henk Meijer is de afgelopen maanden veel werk verzet. De onderneming aan de Hogeboekelweg 85 in het buitengebied van Losser heeft een gedaantewisseling ondergaan. Het varkensfokbedrijf wordt een zorgboerderij voor ouderen en ouderen met dementie.

LOSSER - "We zijn met de laatste loodjes bezig", zegt Stefanie Meijer, die samen met haar vader Henk de leiding krijgt over de zorgboerderij. Een open dag is al gepland. Henk en Stefanie Meijer hopen op zaterdag 11 mei veel belangstellenden te kunnen begroeten. Maar wellicht worden de eerste gasten al eerder welkom geheten. De zorgboerderij is immers nagenoeg klaar. Er is veel gebeurd. Een van de varkensschuren is tegen de vlakte gegaan. Dat onderkomen heeft plaatsgemaakt voor een weiland. In een andere varkensschuur zijn meerdere nieuwe ruimtes gecreëerd. "Daarin is onder meer een woonkamer en een keuken gemaakt. We willen een huiselijke sfeer creëren. De bezoekers gaan ook warm eten met elkaar", zegt Meijer. Zij heeft veel zin in de nieuwe uitdaging. De dochter heeft een opleiding in de gehandicaptenzorg afgerond. Ze zou het varkensfokbedrijf van haar vader niet gaan overnemen. Dat werd al snel duidelijk. Daarom werd een nieuw plan uitgewerkt. Meijer koos voor een zorgboerderij. "Ik ben 24 jaar en mijn vader is 60. We zullen het eerst samen doen en daarna neem ik het over." De doelgroep is ouderen met dementie. Maar het is eveneens denkbaar dat eenzame ouderen een dagbesteding krijgen op zorgboerderij Hoge Boekel. Mantelzorgers worden ontlast als de hulpbehoevende een dag ergens anders is. "Het is voor ouderen, die nog thuis wonen. De aanvraag gaat via de gemeente. Via de WMO kunnen ze daarvoor in aanmerking komen", zegt Meijer. De nieuwe zorgboerderij mikt op ouderen uit Losser en de omliggende plaatsen. Meijer hoopt op zoveel interesse dat de zorgboerderij dagelijks bezoekers ontvangt. "Maar we beginnen met twee dagen. We hebben gekozen voor de dinsdag en donderdag. Het doel uiteindelijk is alle vijf werkdagen." De dagbesteding begint om tien uur. De ouderen gaan niet meteen aan de slag. Eerst is er koffie en wordt er gekletst over het alledaagse leven. Daarna kunnen ze allerlei activiteiten doen. "Bijvoorbeeld aardappelen schillen voor het eten. Of timmeren in de timmerruimte", zegt Meijer. Ook kunnen de ouderen dieren verzorgen. Er zijn schapen, konijnen, paarden en geiten. De initiatiefnemers van de zorgboerderij zijn ook van plan een moestuin aan te leggen. Maar dat gaat dit jaar niet meer gebeuren. "Dat zal volgend jaar worden." De eerste belangstellenden kunnen zich melden. Ze hoeven niet de open dag van 11 mei af te wachten. "Het zou mooi zijn om binnenkort al met drie of vier mensen te beginnen." Acht deelnemers is het maximumaantal per dag. Open dag 11 mei, 11 tot 16 uur.

www.zorgboerderijhogeboekel.nl

Stefan Wegdam
Meer berichten