Wandeling Eddy bij Ochtrup

door Eddy Oude Voshaar

Het stadje geniet bekendheid door Designer Outlet Ochtrup, dat aan de rand van het centrum is gevestigd. 'Ein aufregender Ort für die ganze Familie zum einkaufen' is de wervende tekst die vele mensen in het grensgebied en het Ruhrgebied uitnodigen om een koopje (met kortingen tot wel 70 procent) te doen in het enorme bruisende modepaleis.

Ochtrup - Als je over een van de tientallen parkeerplaatsen wandelt, zie je aan de kentekens van de auto's dat ze uut alle windstreken komen. Vanaf Gronau rij je op een brede stroat onder de Autobahn door naar het bergstadje Ochtrup.

De wandeling begint iets voor de bebouwde kom van het Outlerstadje. Vanaf het weggetje Am Hang (een zijweggetje van de Gronauer Straße) wandel ik naar de Rüenberger Straße waar velden vol paardenbloemen mij aankijken.

Aan de slootkant is een oale man aan het schoffelen. Ik groet hem en hij zegt: ''Gutentag. Sie sind Holländer. Das kann man so hören.''
''Ja, ik kom uut Losser. Sind Sie schon mal in Losser gewesen?''
'''Losser? Nein nein. Manchmal besuch ich die Markt in Enschede, aber sonst bin ich immer hier in meine heimat. Ochtrup, doar wilt ze ja alle hin. Jeder hier in die Ecke geht nach der outlet. Und Sie? Mussen Sie nicht nach der outlet?''

Ik wandel verder en kom op de Jahnstraße. Deze houd ik links aan. Mien benen geven aan dat wie omhoog goat. Voor mij ligt het Freibad van Ochtrup. Daar fietsten we in de joaren zestig noar toe omdat daar een dubbel zo hoge duukplank was. Als je bovenop de duiktoren stond, zag je in de verte beneden het zwembad zo klein als een badkuip liggen. En dan de sprong: een dodensprong! Dat was de sensatie veur oos. Door fietsen wie 19 kilometer hen en 19 kilometer terug veur die sprong.
Het is echter allemaal veranderd. Het is allemoal met de tied met goan doar in het Freibad.

De Jahnstraße brengt mie noar de Turmstraße. Wat een uitzicht heb je hier. En ja in de verte opnieuw - en zo mooi - dat fantastische panorama op het Bentheimer slot. Aan de rechterkant staat sinds 1848 hier de Bergwindmühle. Deze kun je elke zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur bezoeken.

Na een steile klim ga ik rechtsaf de Bergweg op. Vanaf hier heb je een prachtig uutzicht over het stadje en zie aan de horizon in een blauwe waas de contouren van de outlet liggen.

Zol dat echt zo ween'n, die 70 procent korting of zul het tót 70 procent korting ween'n?

Ik geniet hier van de groene heuvels om mie hen.

Een vrouw stapt van haar Fahrad af en zegt tegen mij: "Sie auf dem falschen Weg.''
"Was meinen Sie?"
''Sie wollen doch nach der outlet?''
''Nein nein. Ich bin hier spazieren.''
''Ach so ja. Es ist hier wunderschön.''
''Ja, het is hier heel schön.''

Aan de rechterkant een stuk van het weggetje af ligt een mooie oale boerderij woar ook nog rook uut de schoorsteen cirkelt. In een weide lopen tientallen opgelaten koeien die nog niet kunt begriepen dat ze noe eindelijk buuten mang lopen. Zo blij als ze zijn.

De Bergweg brengt mie noar de Bentheimer Straße. Hier ga ik rechtsaf en loop via de Bergstraat noar het centrum van het bergstadje. Sinds 1593 heeft het oale stadje stadsrechten. Dan de derde stroat rechts en via de Kirchplatz beland ik in het kleine maar zo gezellige centrum. Door de Kolpingstraße dan rechtsaf de Weinerstraße in besluit ik om bij Kock's Wirtshaus een cappuccino te drinken. Een vriendelijk meisje vraagt verlegen aan mie of ik de Mittagskarte wil hebben.

De Weinerstraße loopt uit op de Bergstraße en bij de vierde stroat rechts wandel ik de stroat naor Gronau op. Langs de Stadthalle loop ik naar beneden langs enkele benzinepompen waar de literprijs nog lager is dan in Gronau. Ik moet mezelf een beetje afremmen, zo stijl gaat het hier omlaag.

Er stopt een auto naast mie, het raampje gaat omlaag en een man vraagt mie de weg noar de Outlet. Ik vertel hem dat ie gewoon de gele borden met Outlet moet volgen.

Dan ben ik terug bie mien auto die aan de Am Hang rustig op mie stet te wochten. Als ik de auto start, zie ik in de verte de oale man schoffelen. Hij is niet echt opgeschoten.

De Route: Am Hang, Rüenberger Straße, Jahnstraße, Turmstraße, Bergweg, Bentheimer Straße, Bergstraße, Kirchplatz, Kolpingstraße, Weinerstraße, Bergstraße, Gronauer Straße en Am Hang.

De wandeling duurt ongeveer 80 minuten, inclusief de koffiepauze.

Peter Koehorst
Meer berichten