De klootschieters van Kolkersveld met onder meer links Hans Nijland en derde van links Bjorn ten Wolde, die ook de commissie vertegenwoordigt.
De klootschieters van Kolkersveld met onder meer links Hans Nijland en derde van links Bjorn ten Wolde, die ook de commissie vertegenwoordigt. (Foto: )

Aan de slag in Overdinkel en Glane

door Stefan Wegdam

Nieuw stratentoernooi

De klootschieters van Kolkersveld willen wat meer aan de weg timmeren in Overdinkel en Glane. Voor de inwoners uit die plaatsen wordt een stratentoernooi gehouden. De wedstrijd is overigens niet op de straat. Gespeeld wordt op de veldbanen vlakbij Overdinkel. Ook jeugd kan meedoen aan het nieuwe toernooi.

OVERDINKEL - Klootschieten is populair in de dorpen in Noord-Twente. Dorpen als Mander, Tilligte en Beuningen kennen een lange klootschiettraditie. Ook in Losser wordt deze sport beoefend. Vlakbij Overdinkel ligt de klootschietbaan van Kolkersveld. Maar het leeuwendeel van de leden komt uit Losser. Slechts een handjevol klootschieters woont in Overdinkel. Dat is volgens initiatiefnemer Hans Nijland van het stratentoernooi best vreemd. "Onze baan ligt veel dichter bij Overdinkel dan bij Losser. Ik denk dat het goed is om in deze plaats een keer iets te organiseren. Dat idee heb ik op de jaarvergadering geopperd", zegt Nijland.

Nu heeft Nijland de stoute schoenen aangetrokken. "In Overdinkel gebeurt veel de laatste tijd. Er worden meerdere nieuwe activiteiten georganiseerd zoals het Smokkelfestijn. Ik hoop dat ook veel mensen het leuk vinden om eens aan een gezellig toernooi mee te doen. We hebben Glane er ook bij betrokken. Daar wonen niet veel mensen, maar misschien zijn er wel inwoners die geïnteresseerd zijn in het toernooi." In het verleden heeft Kolkersveld wel eens een open dag gehouden. "Maar dat werkt niet. Ik denk dat het beter is om zoiets als dit te organiseren. Bij succes zouden we het jaarlijks kunnen doen." Nijland kan moeilijk inschatten hoe groot de animo zal zijn. Of de inwoners van Overdinkel en Glane zich bij bosjes aanmelden? De organisatie weet het niet. "Maar we moeten een begin maken. Dit toernooi gaat ook door als er maar twee teams zijn. Dan maken we er gewoon een gezellige avond van. We hebben er bewust voor gekozen om Losser er niet bij te betrekken. Bij dit stratentoernooi richten we ons echt op Overdinkel en Glane."

Drie personen zijn al voldoende voor een team. Ook kunnen belangstellenden zich met hun vieren, vijven of zessen aanmelden. De data zijn al geprikt. Het stratentoernooi staat op de rol voor vrijdag 14 en 21 juni. De finaledag is zaterdag 22 juni. "Op de vrijdagen beginnen we om zeven uur 's avonds. De finaledag op zaterdag begint 's middags om twee uur. Alle wedstrijden zijn op onze veldbanen. We gaan dus niet de straat op." De organisatie is net begonnen met het werven van de teams.

Wellicht ook Losser

Het klinkt nog als toekomstmuziek, maar ook Losser is in beeld voor een stratentoernooi. "We hebben eerst bewust gekozen voor Overdinkel en Glane. We gaan het ook voor Losser doen als blijkt dat het succesvol is", laat Hans Nijland weten.

Stefan Wegdam
Meer berichten