Dagmar Stamborg tijdens een dansoefening. Foto: Daisy te Nijenhuis - Day's eye fotografie.
Dagmar Stamborg tijdens een dansoefening. Foto: Daisy te Nijenhuis - Day's eye fotografie. (Foto: Daisy te Nijenhuis - Day's eye fotografie)

'Dansen betekent heel veel voor mij'

door Stefan Wegdam

Dagmar Stamborg geeft danslessen

Voor Dagmar Stamborg gaat er bijna geen dag voorbij zonder dansen. Bij Godance in Enschede danst ze drie à vier keer in de week. Haar passie voor dansen wil ze ook graag overbrengen op kinderen. Daarom is ze pasgeleden danslerares geworden bij AGVL in Losser. "Het is heel leuk en er is animo voor. Maar de groepen mogen best nog iets groter worden", zegt ze over haar trainingen voor kinderen.

LOSSER - De 26-jarige inwoonster van Losser danst al heel wat jaren. Daarnaast heeft ze al de nodige ervaring als danslerares. Ze doceert ook bij De Springplank, een vereniging voor mensen met een verstandelijke beperking. Gedanst wordt er in de vrije tijd. Overdag staat ze voor de klas. Dagmar is in haar woonplaats lerares op basisschool De Martinus. Ze geeft les aan groep 5. De kinderen zijn acht en negen jaar. Een tijdje geleden kwam een meisje uit de klas met een verrassende vraag bij de Losserse. Ze vroeg haar om danslerares te worden bij gymnastiekvereniging AGVL. "Ik vond dat heel gaaf. Het was fantastisch dat ze aan mij dacht om dansles te geven bij AGVL. Ze is zelf lid van de vereniging en wist dat ik heel graag dans, op school sta ik bekend als de dansjuf." AGVL was op zoek naar een danslerares. Ze kon bij de club aan de slag. Dat deed ze begin dit jaar. Wekelijks wordt er op maandag gedanst. Er zijn twee groepen. De groep van vijf tot en met zeven jaar danst van 16.30 tot 17.30 uur. In het daaropvolgende uur gaan de kinderen van acht tot en met elf jaar dansen. "De groepen bestaan uit respectievelijk twaalf en vijftien kinderen, maar er is plek voor meer. We zouden zelfs op den duur een derde groep kunnen vormen." De lerares uit Losser ziet de nodige voordelen in het dansen. "Kinderen krijgen er meer zelfvertrouwen door. Het is ook goed voor de motoriek. Zo leren de kinderen wat ze allemaal kunnen met hun lichaam door op verschillende manieren te bewegen. Ze proberen oplossingen te vinden om moeilijke passen uit te voeren. Daarnaast oefenen de kinderen met het coördineren en controleren van bewegingen. Ook leren ze sociale vaardigheden." De groepen bestaan tot nu toe echter alleen uit meisjes. Jongens zijn volgens haar ook welkom. "Het zou heel leuk zijn als er ook jongens gaan dansen. Ik geef streetdance. We trainen op hippe muziek." Volgens haar hoeft niemand bevreesd te zijn. "Iedereen kan dansen leren." De Losserse geeft ook nog dansles aan mensen met een verstandelijke beperking. "Dat doe ik op dinsdag bij De Springplank in Glanerbrug. Er zijn ook deelnemers uit Losser. Ze zijn heel enthousiast. Ook ik ben erg enthousiast, je krijgt er zoveel voor terug." Daarnaast gaat ze zelf nog drie of vier keer in de week naar Godance in Enschede. "Nee, ik kan me geen leven zonder dansen voorstellen. Het betekent heel veel voor mij." Kinderen zijn welkom op maandag in gymzaal Havezate aan de Havezatensingel 2 in Losser.

Stefan Wegdam
Meer berichten