Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: De Bleek

Niks mooier als een rondje om De Bleek hen te lopen! Langs het schilderachtige Blekerhuusje, over die gezellig aandoende paadjes, over de Kopshofweg (waar je zo'n mooi uutzicht hebt over oos dorp met zien oale toren).

Op een van die paadjes zag ik onlangs een schildpad lopen. Ik zag hem het padje oversteken dat langs De Bleek het lup noar de Kopshofweg heen. Hij kroop met veul moeite uut de bleek vanmorgen, zo traag en langzaam dat ik er zenuwachtig van werd. Man schiet toch eens op... Waarschijnlijk hebben ze deze schildpad, waarvan ik de naam niet weet, in De Bleek gedumpt.

Wie hef ooit een schildpad een plasje zien doen teeng een weidepoal aan en wat een opvoeding heeft hij wel niet genoten?

Volgens Bert, die aan De Bleek woont, komt het regelmatig voor dat er schildpadden De Bleek in- en uutlopen. Maar deze was zo biezonder. Ik had nog nooit een schildpad gezien met een hazenlip. Zol dat de reden kunnen zijn dat ze hem noar De Bleek hebt bracht? Dat ze hem zat waren of omdat hij anders was dan een doorsnee schildpad? Ik zol het niet weten, maar dit soort mijmeringen hold mie lang uut mien doen.

Er zit zoveul meer in De Bleek dat wie weten.

Bert zegt: ''Van alles gooit ze in De Bleek, meestal as het donker is. Doarom stet volgens mie het water De Bleek ook aan de lippen. Ja en wie woont aan De Bleek en as dat zo verder get, stet oos huus straks nog in De Bleek.

De schildpad loopt noe noar een weidepoal; zo traag, zo langzaam, zo direct op zien doel af. Hij beurt noe heel traag zien achterpoot op en op drie poten balanceert hij teeng die weidepoal aan. Verwonderd kiek ik naar wat er hier get gebeuren. Dan, noa een minuut, komt de schildpad uut zien mauw en plast hij tergend langzaam teeng die weidepoal aan van Bertie zien moestuun. De schildpad waggelt langzaam terug De Bleek in.

Een wonder denk ik. Wie hef ooit een schildpad een plasje zien doen teeng een weidepoal aan en wat een opvoeding heeft hij wel niet genoten? Hij had ook in De Bleek zien plasje kunnen loaten lopen. Bert zegt: ''As een schildpad eenmoal in De Bleek zwemt, get hij er alleen nog maar uut veur een plasje.''

Eddy Oude Voshaar

Peter Koehorst
Meer berichten