De drie beste spelers van de finale, die georganiseerd werd door Pomerans uit Losser. Er deed geen plaatselijke favoriet mee in café Heijdemann.
De drie beste spelers van de finale, die georganiseerd werd door Pomerans uit Losser. Er deed geen plaatselijke favoriet mee in café Heijdemann. (Foto: )

Weer een finale voor Pomerans

In café Heijdemann in Losser is de gewestelijke finale libre tweede klasse klein gespeeld. Het was een geslaagd evenement. De organiserende vereniging Pomerans kijkt terug op een mooie finale. Maar er zijn ook zorgen. De animo voor het biljarten neemt af.

LOSSER - Het is niet zo verrassend dat Pomerans een aansprekende wedstrijd mag organiseren. Daar heeft de club uit Losser ervaring mee. Het verzoek aan de biljartbond voor een finale werd toegewezen. "Ik wil niet pochen, maar wij hebben veel ervaring met finales. Het NK kader hebben we ook al eens georganiseerd. Net zoals het NK bandstoten. Dat was twee jaar geleden", zegt secretaris Tonnie Bergsma van Pomerans. In Losser hadden ze wel oren naar een nieuwe finale. Daarom werd een verzoek ingediend. Op het programma stond een gewestelijke finale libre tweede klasse klein. De deelnemers kwamen uit de regio. Het gewestelijke biljarten is in tal van regio's opgedeeld. "Ze kwamen uit Berkel en Slinge, Doetinchem, Stedendriehoek en Twente." Acht spelers deden mee in café Heijdemann. Vrieze uit Dinxperlo, Ubbink uit Aalten, Berendsen uit Arnhem, Hendriksen en Diseraad uit Voorst, Notten uit Hengelo, Verweg en Jansen uit Almelo hadden zich geplaatst. Een finalist uit Losser ontbrak. "Niemand uit Losser heeft zich geplaatst of was dichtbij de finale. Toch is het wel interessant om zo'n finale te organiseren", vindt Bergsma. De finalisten namen ook bekenden mee, die bij Heijdemann de partijen bekeken. Op de eerste dag was alles nog behoorlijk in evenwicht en stuivertje wisselen om de bovenste plaatsen. Op de tweede dag werd het wedstrijdschema aangepast, omdat Johan Jansen uit Almelo zich moest afmelden. Zeven spelers gingen verder. Herman Verweg en Frans Notten waren het beste op dreef. Zij voerden de ranglijst aan en speelden een finalepartij. Het werd een gelijkopgaande wedstrijd. Notten nam de leiding, maar Verweg kwam terug met een serie van acht. Voor Notten was in de slotfase zaak twee resterende punten binnen te halen. Dat lukte hem. Hij won en gaat naar de nationale finale in Arnhem op 15, 16 en 17 maart. Na het berekenen van alle gespeelde wedstrijden eindigde Joop Hendriksen als tweede. Verweg had lang meegedaan om de zege, maar moest genoegen nemen met de derde plaats. Na afloop werden dankwoorden uitgesproken door Wilco Hageneier. Hij is voorzitter van het district Twente. Tonnie Bergsma reikte de prijzen uit. Hij is tevreden over het evenement, maar spreekt zijn zorgen uit over de toekomst. "De biljartsport vergrijst. Niet alleen in Losser, maar overal in Nederland. De jeugd gaat niet meer biljarten in het café. Vroeger gingen ze na het voetballen naar het café. Daar werd nog even de keu gepakt. Maar ze hebben andere interesses", weet Bergsma. Pomerans telt nog zo'n 35 leden.

Stefan Wegdam
Meer berichten