Eddy komt onderweg in het Syen-Venn een ooievaar, zilverreiger en een grijze reiger tegen die roerloos staan te wachten.
Eddy komt onderweg in het Syen-Venn een ooievaar, zilverreiger en een grijze reiger tegen die roerloos staan te wachten. (Foto: )

Februari is toch sprokkelmoand?

door Eddy Oude Voshaar

Wandelen met Eddy: Syen-Venn

Vanaf De Poppe rijd ik bij de verkeerslichten linksaf richting het industrieterrein Gildehaus-Bentheim. Aan de overkant van het industrieterrein hebben The Rolling Stones nog gespeeld tijdens een open airfestival. Het weiland waar deze rockdinosauriërs gespeeld hebben, moest volgens enkele fans aangekocht worden door de gemeente om er vervolgens een standbeeld van de Stones te plaatsen.

Gildehaus/Bentheim - De Baumwollstraße gaat over de Autobahn en dan de tweede weg rechts de Isterberger Weg in. Vervolgens de tweede weg links de An der Waldseite in. Nabij de Isterberger Weg begin ik mijn wandeling. Overal hoor je vogels zingen. Er zijn volgens mij hier in Syen-Venn vogels die, met uitzondering van de boeren hier, nog nooit een mens hebben gezien. Hier proef je op eind februari de lente.

Het asfaltweggetje gaat hierover in een klinkerweg. Klinkers, zo ver as ik kan zien: klinkers. Het is een weggetje dat ingesleten is deur tractorbanden.Het is ook slecht onderhouden. Maar dat mag de pret niet drukken. Er vliegen tientallen kraanvogels over. Ze gaan richting de Autobanh.

Februari sprokkelmaand! Dat is hier wel te zien. Soms word ik huiverig van de gedachte 'zijn de struiken en bomen aan weerskanten van het ongelukkige weggetje niet te kort gesnoeid?' Er springt een pad over het weggetje. Het vroege reptieltje schrikt van mij. Ik bestudeer de pad en als ik hem wil oppakken, springt hij verder. Tjee, daar vlakbij mij nabij een watergat staan een ooievaar, zilverreiger en een grijze reiger roerloos te wachten op iets wat ik niet zie en begrijp. Witte berken ook. Veel berken staan hier in het zompige ven.
Een zware tractor passeert mij. De boer steekt zien hand op noar mie. Achter zien trekker heeft ie een ploeg gekoppeld. Zou die man nu al zien land om gaan ploegen? Februari is toch sprokkelmoand? Eeuwen lang hebben de boeren hier in het uitgestrekte ven turf gestoken en dekplaggen gewonnen.

Dan spits ik mien oren. Een kievit! Ik hoor het gezang van een kievit. Zo vroeg al. Net als ik hier in het ven zo stil en toch zo dichbie de Autobahn. Aan de horizon zie ik de contouren van het slot van Bad Bentheim. Zo mooi, maar ook zo jammer dat de wieken van die enorme windmolens het uitzicht op het slot waar Prins Bernhard zo graag met vanuit een raam met een verrekieker het vrouwelijke schoon van Bentheim en verder bewonderde.

De klinkerweg slingert verder langs en door het ven. Dan maakt het stroatje een wijde boog en als een schilderij ligt hier het ven en de weilanden voor mij. Het lijkt of het Bentheimer slot hier nog dichterbij ligt. Prachtig ligt het daar in de verte tegen de horizon aan. Dan aan het eind van het klinkerweggetje gaan we rechtsaf de Schulstraße in, dan op de kruising met de Nordstraße slaan we rechtsaf een lange kaarsrechte weg in. Wat heerst er hier een rust.

We hebben het ven nu verlaten en lopen langs een dennen- en sparrenbos. Wat zal het hier in het veurjoar mooi ween'n. Er doemen voor mij twee fietssters op. Ze dragen allebei een helm. De vrouw vraagt mij de weg noar Gildehaus. Ik weet de weg wel noar Gildehaus toe, maar niet vanaf hier zeg ik tegen haar in mijn beste Duits. Ze stappen op hun fietsen en rijden verder. Er zijn hier zoveul straotjes die allemoal slecht zijn aangegeven. En dan niet alleen veur die fietssters maar ook veur mie.

Ik spring over een slootje en pak enkele katjes. Dan zie ik mien auto staan en als ik de sleutel in het contactslot doe, zie ik dat de wandeling 145 minuten heeft geduurd. De route: Isterberger Weg, An der Waldseite, Schulstraße en Isterberger Weg.

De wandelingen die Eddy heeft gemaakt, worden gebundeld in een inspirerende wandelgids. 'Wandelen met Eddy op de mooiste plek ter wereld en dat is Noordoost-Twente' wordt gepresenteerd op woensdag 20 maart tussen 16.00 en 18.00 bij Landhuishotel Bloemenbeek in De Lutte. Een exemplaar reserveren? E-mail naar wandelgids@twentekst.nl of bel naar 06-11245611.

Peter Koehorst
Meer berichten