Martin de Jong (in groen shirt met hand voor hardloopnummer) onderweg in een andere hardloopwedstrijd. In april gaat hij in Griekenland hardlopen.
Martin de Jong (in groen shirt met hand voor hardloopnummer) onderweg in een andere hardloopwedstrijd. In april gaat hij in Griekenland hardlopen. (Foto: )

Hardlopen tegen mensenhandel

door Stefan Wegdam

Martin en Daniëlla de Jong

Martin en Daniëlla de Jong uit De Lutte gaan hardlopen tegen mensenhandel. Dat doen ze over enkele maanden in de Griekse stad Thessaloniki. Aan hun hardloopwedstrijd in Griekenland is een inzamelingsactie gekoppeld. Ze hopen 4.000 euro op te halen.

DE LUTTE - Martin en Daniëlla de Jong ondernemen hun actie niet op eigen houtje. Het echtpaar uit De Lutte zet zich in tegen mensenhandel via de stichting A21. Er zijn meer Nederlanders, die over enkele maanden naar Griekenland vertrekken. "We gaan met een groep van zo'n veertig mensen. A21 is een non-profit organisatie en wil mensenhandel aanpakken." De Jong kwam op het idee om de organisatie te ondersteunen na een informatie-avond. "Ik was daar zelf niet eens bij aanwezig. Compagnons van mijn werk bij de arbodienst waren uitgenodigd. Ze vertelden schokkende verhalen over mensenhandel en orgaanhandel. Vrouwen worden bijvoorbeeld gedwongen om in de prostitutie te gaan werken. Ook verkrachtingen komen voor. Het is voor ons in Nederland misschien onvoorstelbaar, maar het gebeurt echt in Europa", zegt De Jong. Hij en zijn vrouw willen daar iets tegen ondernemen. Mensonterende toestanden moeten volgens hen worden aangepakt. "Wij hebben ervoor gekozen met A21 mee te gaan naar Griekenland en Bulgarije. Daar verblijven vluchtelingen in barakken. De verhalen zijn schrijnend." Ze reizen op 10 april naar Griekenland en verblijven daar vijf dagen. Enkele dagen na hun aankomst wordt in Thessaloniki de zogeheten Pentatlon gehouden. "Dat is een hardloopwedstrijd. Deelnemers kunnen uit meerdere afstanden kiezen. Wij lopen de tien kilometer." Ook worden de opvangkampen in de regio bezocht. "Nu proberen we zoveel mogelijk geld in te zamelen. Het streefbedrag is 4.000 euro. Inmiddels hebben we bijna 1.000 euro. Allerlei relaties hebben al iets gedoneerd. Maar natuurlijk kan iedereen meedoen. Veel mensen vinden het mooi dat wij hier iets tegen doen. Ook al is het probleem voor ons hier in Nederland niet zichtbaar."

A21 is een wereldwijde organisatie. A21 Nederland richt zicht op bewustwording, preventie en voorlichting. "Nederland is namelijk ook een land van herkomst, bestemming en doorvoer van vrouwen, kinderen en zelfs mannen die slachtoffer van mensenhandel zijn." Belangstellenden kunnen Martin en Daniëlla de Jong steunen via https://supportanddonate.com/doneer-pagina/3428/kom-in-actie-voor-pentatlon-

Stefan Wegdam
Meer berichten