Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshhaar: Pluk de dag

Oale Siemerink is veur drie joar terug overleden op de respectabele leeftied van 94 joar. Siemerink hef zien twee zoons overleefd.

Stamppotten, doar was hij een echte liefhebber van. Boerenkool met spekjes gedompeld in spekvet; doar kon je hem veur wakker maken. En as zien vrouw hem zien zin liet goan, dan was er elke dag witte reuzel op brood die hij dan wegspoelde met karnemelk. En elke dag twee gekookte eieren van Vennegoor.

Ja, hij was een echte levensgenieter zeng ze.

Siemerink.

Toen in de joaren zestig de nog meer cafés als stroaten waren in oos dorp, was Siemerink niet weg te sloan uut de cafés. Siemerink was altied in veur een boompje kaarten of dat noe kruusjassen of boonaken was. Tijdens het kaarten dronk hij vele kleintjes jenever of cognac. Hij was dan ook een graag geziene gast in alle cafés.

Daarnaast rookte hij Zware Weduwe en als het spannend werd tijdens het kaarten hing zien sjekkie tussen zien lippen en elke keer as hij in en uit ademde zag ie die Zware Weduwe as een stoplicht an en uut goan. De damp van de sigaret trok zien neus en ogen in, maar dat had oale Siemerink niet in de gaten want hij was helemoal gebiologeerd op het kaartspel.

Ja, hij was een echte levensgenieter zeng ze in het dorp over hem.

Beweging was veur oale Siemerink: fietsen en zich omdraaien in zien bed. As hij won dat zei hij: ''Doe de van mie maar een rondje in.''

Noast het kaarten haalde hij oald papier op en dat verkocht hij aan de visboeren in en rondom de plaatsen van het dorp. In die tied was het normaal dat de vis in oale kranten werd verpakt. Soms kon je de veurpagina van de Twentsche Courant van een makreel aflezen.
Ook haalde hij tuffelschellen (aardappelschillen) op veur zien kalf en varken dat hij in een wei ergens aan de Hogeweg had lopen.

Zundags ging hij niet noar de kerk maar noar het voetbalveld hen en schreeuwde zich zo schor dat hij tijdens de rust van de voetbalwedstried recht had op enkele flesjes bier.

Hij ergerde zich zien laatste joaren aan al die hardlopers en wielrenners die zich in het zweet sporten om net zo oald as Siemerink te worden. ''Hardlopers bint doodlopers'', was een geharde spreuk van hem.

Ja, en zo werd oale Siemerink - de levensgenieter - 94 joar oald.


Eddy Oude Voshaar

Siemerink was altied in veur een boompje kaarten

Peter Koehorst
Meer berichten