Foto:

Samen in actie tegen eenzaamheid

door Stefan Wegdam

Nieuw project Overdinkel

Een gebrek aan mobiliteit leidt tot eenzaamheid. Hulpbehoevenden blijven thuis terwijl ze er best op uit willen. "Het is een groot probleem. Ook in Overdinkel", weet Riet Westerbaan van de dorpsraad Overdinkel. Meerdere organisaties willen daar wat aan doen. Twee vervoersmiddelen kunnen daarbij een belangrijke rol vervullen: een duo-fiets en een duo-scootmobiel.

OVERDINKEL - Hulpbehoevenden kunnen een uitstapje maken en hoeven daardoor niet thuis te blijven. Maar voor het nieuwe project is wel hulp nodig. "We gaan op zoek naar vrijwilligers voor de duo-fiets en duo-scootmobiel."

De twee vervoersmiddelen hoeven overigens niet aangeschaft te worden. Die zijn er al. Bij de Tiekerhook in Overdinkel staan al een duo-fiets en duo-scootmobiel. Maar die worden niet altijd door de bewoners van de Tiekerhook gebruikt. Nu kunnen de vervoersmiddelen ook worden ingezet voor andere inwoners. "Die vraag kregen we al meerdere keren bij de dorpsraad Overdinkel. Daarom zijn we met dit idee aan de slag gegaan. De dorpsraad organiseert dit pilotproject met zorggroep Sint Maarten, stichting Fundament-Welzijn en ANWB Automaatje Losser. De pilot loopt van 1 april tot 1 oktober." Daarna gaan de initiatiefnemers het project evalueren. Westerbaan is enthousiast. "Het is mooi dat mensen ergens heen kunnen, terwijl ze anders thuis hadden moeten blijven. Dat laatste komt voor. Die verhalen horen wij. Dankzij de duo-fiets en de duo-scootmobiel kunnen inwoners van Overdinkel uit hun isolement gehaald worden."

De vervoersmiddelen kunnen bijvoorbeeld ingezet worden voor een bezoekje aan familie of kennissen. Of om even naar het tuincentrum of 't Trefhuus te gaan. Zomaar een ritje maken door de natuur kan natuurlijk ook. Aanmelden voor een rit kan in de week vooraf van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.00 uur via ANWB automaatje Losser, 053-5369402.

De duo-fiets en de duo-scootmobiel worden door opgeleide vrijwilligers bestuurd. Een ritje is overigens niet gratis. Dat kost vijf euro per dagdeel. "Het is een bijzonder project. De mensen worden thuis opgehaald en uiteraard weer naar huis gebracht." De twee vervoersmiddelen kunnen niet elke dag voor dit project worden ingezet. In overleg met Tiekerhook is gekozen voor maandag en donderdag. Zowel de duo-fiets en als de duo-scootmobiel kan per dagdeel gehuurd worden: van negen tot twaalf en van twee tot vijf uur. De initiatiefnemers zijn nu op zoek naar vrijwilligers. Minimaal acht zijn er nodig. De vrijwilligers krijgen een korte opleiding. De data zijn 13 en 27 maart. De werving van vrijwilligers is cruciaal. "Zonder hen kunnen we niet beginnen". aldus Riet Westerbaan.

Info: m.bouwhuis@stichtingfundament.nl of telefoon 06-37276376. Riet Westerbaan telefoon 06-40028004.

Stefan Wegdam
Meer berichten