In Noordoost-Twente worden aankomend weekend weer ontzettend veel optochten gehouden. Foto's: dezefoto.nl
In Noordoost-Twente worden aankomend weekend weer ontzettend veel optochten gehouden. Foto's: dezefoto.nl (Foto: dezefoto.nl)

Waar zijn de optochten?

Donderdag
28 februari

Overdinkel De eerste optocht vindt plaats in Overdinkel. Wie zeker meedoen zijn basisscholen Pax Christi en het Kompas, kindcentrum Ocarina en de jonge moedersgroep. 13.15 uur.

Vrijdag
1 maart

Noord Deurningen In Noord Deurningen is het elk jaar een kinderoptocht. En het mooie is dat er geen gemotoriseerde voertuigen mee mogen doen. 13.30 uur.

Beuningen Hoe deze optocht in Beuningen te omschrijven is? Zoek maar eens op 'optocht Beuningen Herman Finkers'. De start is bij restaurant 't Sterrebos. 14.00 uur.

Zaterdag
2 maart

Ootmarsum Carnavalsoptocht De optocht in Ootmarsum kent niet alleen veel loopgroep, ook praalwagens maken deel uit van de bonte stoet. De VVV vertelt: ''Carnaval is van oorsprong een rooms-katholiek feest, dat gevierd wordt in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Het feest duurt van zondag tot dinsdagavond, de Vastenavond. Hierna begint tot Pasen de veertigdaagse vastentijd. Het woord carnaval komt uit het latijn: 'carne vale'. Carne betekent vlees en vale vaarwel. Vanouds was de vastentijd een tijd van ingetogenheid, boete doen, weinig eten en… beslist geen vlees.'' 13.30 uur.

Vasse Wie De Spekscheeters kent, weet dat de optocht Vasse ook dit jaar een van een hoge kwaliteit is. 13.30 uur.

Reutum Ze omschrijven het zelf in Reutum zo mooi: ''De enige optocht die meer deelnemers kent dan publiek.'' De route van de optocht is dit jaar gewijzigd. Door iedereen op te stellen op plan LooSan, wordt voorkomen dat de optocht een lange lus moet maken langs het voetbalveld. 13.30 uur.

Rossum Ook juist in Rossum is het genieten van kleine, grote én praalwagens. 13.30 uur.

Deurningen Om precies 13.41 uur wordt de optocht in Deurning in gang gezet. En dat onder leiding van C.V. De Nettelkörnkes. 13.41 uur.

Losser De grote carnavalsoptocht in Losser is de grootste optocht binnen de gemeente Losser. Elke jaar houdt carnavalsvereniging de Gaffel Aöskes deze optocht met verschillende praalwagens en loopgroepen om de Lossenaren, maar ook vele andere bezoekers te amuseren. Het gaat in deze optocht niet alleen om de grote praalwagens, maar er zijn ook kleine loopgroepen van bijvoorbeeld de lokale sportvereniging of een vriendengroep die een wagen op touw heeft gezet. Het publiek krijgt daarnaast de taak om te stemmen op de meest carnavaleske uitbeelding van de optocht. 13.45 uur.

Denekamp Het carnaval in Denekamp wordt groots gevierd met de grote optocht. Er doen meer dan honderd groepen mee, vele grote wagens, eenlingen, loopgroepen en andere narren. Diverse verenigingen bouwen elk jaar weer een prachtige praalwagen met technische hoogstandjes. In Denekamp zijn dit onder meer De Greune Köttelpeerkes, De Nachtuulkes en De Köttelpeern. 14.00 uur.

Weerselo Na afloop van de grote optocht is er een aparte kinderoptocht. En die kinderoptocht wordt zelfs apart gejureerd. 14.00 uur.

Zondag
3 maart

Oldenzaal Carnaval in Oldenzaal is al meer dan zestig jaar een begrip in Twente en ver daarbuiten. Elk jaar trekt de Grote Twentse Carnavalsoptocht ruim honderdduizend bezoekers naar de Boeskoolstad. In 1954 werden de Kadolstermennekes opgericht en dat jaar werd ook voor het eerst een optocht gehouden door de Oldenzaalse binnenstad. Heden ten dage telt Oldenzaal acht carnavalsverenigingen, twee optochtverenigingen en nog vele kleinere verenigingen en vriendengroepen die op carnavalszondag deelnemen aan de optocht. Maar het carnaval in Oldenzaal is veel meer dan alleen deze grote optocht. Al maanden van tevoren wordt er gebouwd aan de praalwagens, vanaf oktober worden door alle verenigingen vele feesten en evenementen gehouden en op Rosenmontag trekt jaarlijks een bonte stoet van duizenden kinderen en ouders in de kinderoptocht door de Oldenzaalse straten. 12.30 uur.

Tilligte Klein, maar zeker niet ongezellig de optocht in Tilligte. 13.30 uur.

Rosenmontag
4 maart

Vasse Onder leiding van de C.V. De Spekscheeters staat er een kindercarnavalsoptocht op het programma. 10.49 uur.

Oldenzaal De dag na de Grote Twentse Carnavalsoptocht is het Rosenmontag tijd voor een kinderversie. 13.30 uur.

Denekamp Heel wat kinderen doen elk jaar mee aan de kinderoptocht in Denekamp. 14.00 uur.

De Lutte Bij Rosenmontag in De Lutte hoort zoals elk jaar de bonte optocht. 14.00 uur.

Dinsdag
5 maart

Losser De kinderoptocht van Losser staat bekend als de laatste carnavalsoptocht van Twente. De start is vanaf De Muchte. 14.00 uur.

Deze agenda wordt gemaakt met Tourist Info Oldenzaal en de VVV's Ootmarsum-Dinkelland en De Lutte-Losser.

Lezers leveren aan via
noordoosttwente.nl of
nieuwedinkellander.nl

Peter Koehorst
Meer berichten