Evert Jan Zwiers is aan de slag gegaan met de organisatie van een antiek- en brocantemarkt.
Evert Jan Zwiers is aan de slag gegaan met de organisatie van een antiek- en brocantemarkt. (Foto: )

Evert Jan Zwiers pakt de draad weer op

door Stefan Wegdam

Antiek- en brocantemarkt

De liefhebbers hebben er even op moeten wachten. Maar Evert Jan Zwiers heeft de draad toch weer opgepakt. Na een onderbreking van enkele jaren wordt er weer een antiek- en brocantemarkt georganiseerd in cultuurpark Erve Kraesgenberg. De datum staat al vast. Het evenement is op zondag 26 mei. Brocanteurs kunnen zich aanmelden voor een kraam.

LOSSER - Het is niet de eerste keer dat op deze locatie antiek en brocante te bewonderen is. Zo'n 2,5 jaar geleden was er ook al eens een markt met antiek en brocante bij Erve Kraesgenberg. Evert Jan Zwiers was de drijvende kracht achter dit evenement. Hij is liefhebber van brocante en bestuurslid van Erve Kraesgenberg. Zwiers trok destijds de stoute schoenen aan. "Die eerste keer was in september 2016. Het was op een zondag tegelijkertijd met een korenfestival. De dag verliep prima. Er waren veel bezoekers en de deelnemers waren tevreden", zegt de inwoner van Overdinkel over de vuurdoop. Maar daarna bleef het stil. Er kwam geen tweede editie in 2017. In 2018 evenmin. Zwiers had er wel mee aan de slag willen gaan, maar moest om gezondheidsredenen rust nemen. "Ik ben geopereerd aan het hart. Gelukkig ben ik goed hersteld." Niemand anders nam het stokje over en bij Zwiers begon het toch weer te kriebelen. Hij kreeg vragen van andere brocanteurs. "Ze vroegen me of ik weer een antiek- en brocantemarkt in Losser ging organiseren. Nu ben ik er dus weer mee begonnen. Maar ik doe het niet alleen. Mijn dochter Eva Fischer assisteert me."

De organisatie koos voor een zondag in mei. Dat lijkt Zwiers beter dan een zondag in september zoals bij de eerste keer. "In september is het al vrij druk met evenementen in Losser. We willen niet in het vaarwater komen van andere evenementen." Zwiers rekent op zo'n dertig goed verzorgde kramen. "Dat is een mooi aantal. Het moet niet te massaal, maar ook niet te klein worden. Wel vind ik het belangrijk dat alles mooi gepresenteerd wordt. Het klinkt misschien belerend, maar het moet geen uitdragerij worden. Het is niet de bedoeling dat er maar wat dozen worden neergezet." Bezoekers kunnen curiosa, antiek en brocante bewonderen en kopen. Zwiers wil dat het geen vlooienmarkt wordt. Al verwacht hij dat daar ook best veel animo voor zou zijn. "Een vlooienmarkt zouden we misschien ook wel een keer kunnen doen op die locatie", oppert hij. Het evenement op 26 mei wordt opgeluisterd met enkele demonstraties. Er wordt onder meer brood gebakken in de bakspieker, geweven en er is glas in lood te zien. "Brocanteurs en bezoekers komen tot ver uit de regio. Er heeft zich bijvoorbeeld al een brocanteur uit Appelscha aangemeld. Ook wil ik nog wat reclame in Duitsland gaan maken." Het streven van Zwiers is om de antiek- en brocantemarkt in Losser jaarlijks te organiseren. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via 053-5382755 of zwiersej@gmail.com.

Stefan Wegdam
Meer berichten