Nog één keer nam boer Harm plaats in de Vechtehof om kerstverhalen voor te lezen. Nu is hij met pensioen. Foto: Franz Frieling
Nog één keer nam boer Harm plaats in de Vechtehof om kerstverhalen voor te lezen. Nu is hij met pensioen. Foto: Franz Frieling (Foto: Franz Frieling)

Boer Harm van de dierentuin gaat met pensioen

Eigenlijk heet hij Ludger Seybering, maar de bezoekers van Tierpark Nordhorn kennen hem als boer Harm. De bekende figuur uit de dierentuin gaat met pensioen.

Nordhorn – Op 1 januari is hij geen boer Harm meer; dan gaat Seybering genieten van zijn pensioen. Op kerstavond nam hij afscheid. Meerdere jaren speelde hij de rol van de boer van historische boerderij de Vechtehof. Maar zoals dat gaat met fictieve figuren, blijft boer Harm wel. "Ludger Seybering gaat weg, maar boer Harm blijft natuurlijk wel present," vertelt directeur Nils Kramer. Iemand anders neemt zijn rol over.

Het 'concept' boer Harm ontstond in 2001. De Vechtehof was compleet met restaurant de MalleJan, de oude gebouwen, het Heurerhaus en de kruiden- en groententuin. In die setting zou een boerenfamilie goed passen. De familie die aan de slag ging als pilot, is sindsdien niet meer weg te denken. Boer Harm is een geliefde persoon, maar tante Lisbeth bijvoorbeeld ook.

Samen maken ze van het historische deel van de dierentuin meer dan een museum met historische gebouwen; het is nu een 'levendig concept'. Regionale diersoorten vinden er bovendien een onderkomen; sommige van de soorten worden zelfs van uitsterven behoed door ze op de Vechtehof een plek te bieden.
Bovendien is de boerenfamilie een mooie manier om jonge bezoekers te laten zien hoe de Duits-Nederlandse grensregio zijn gezamenlijke plattelandsgeschiedenis deelt.

Elf jaar was Seybering boer Harm. In die tijd zag hij veel bezoekers voorbijkomen op 'zijn' historische boerderij. Bijna een half miljoen bezoekers per jaar zelfs inmiddels; zo druk is het in die jaren geworden in de dierentuin die bezocht wordt door evenveel Nederlanders als Duitsers. Boer Harm werd regelmatig ingezet tijdens speciale evenementen, maar ook op 'gewone' dagen. Schapen scheren in het voorjaar (op de traditionele manier natuurlijk), traditionele lekkernijen zoals 'Struwel' bakken op het antieke fornuis, maar ook veel uitleg geven over de boerderijdieren: Harm was er elf jaar lang voor alle kinderen. Of zijn publiek Duits of Nederlands sprak, dat maakte hem niet zoveel uit.

Afscheid

Op kerstavond nam hij afscheid van zijn geliefde dierentuin. Dat gebeurde op een expositie die speciaal voor hem was ingericht. Ook las hij de kinderen nog een keer voor - iets wat hij al héél vaak deed tijdens de talloze evenementen die gehouden worden in Tierpark Nordhorn. Kerstverhalen hoorden de kinderen dit keer en er werd ademloos geluisterd. Veel mensen kwamen afscheid van nemen van boer Harm en wensten hem een welverdiend pensioen toe. En zoals dat bij de rol van boer Harm past, las hij geen moderne kerstverhalen voor. Nee, hij vertelde juist hoe Kerstmis vroeger werd gevierd, op boerderijen in onze regio. Gezellig warm rond het vuur, net zoals in de Vechtehof.

Meer berichten