Foto: Tonny Morsink

En Tonny, wat is de weerspreuk?

'Een kring rond maan, dan de vorst van de baan'

"Het weer waar het oude jaar mee eindigde, zo begint ook met het nieuwe jaar. Een blokkade van hoge druk ten westen van Europa zorgt dat de winter de eerste week van het nieuwe jaar niet binnen kan komen of vallen. We zullen geen temperaturen in de dubbele cijfers halen die we rond de jaarwisseling beleefden, maar het heeft nog niks met de winter te maken.

Net als Nieuwjaarsdag verlopen de eerste twee dagen rustig en heeft de zon weinig of geen speelruimte. Vanaf donderdag komen we wat meer onder invloed van een passerende storing die dicht of over ons land de eerste regen van het nieuwe jaar achterlaat.

Richting Driekoningen blijft het ongewis of de winter belangstelling krijgt voor ons. Bepalend wordt welke koers de storing gaat volgen. Gaat deze storing een wat zuidelijke koers volgen dan zou het rond Driekoningen de eerste echte aanval van koning winter kunnen inhouden, maar voor weersbegrippen is dit wel heel erg ver weg. Het is wel iets om nauwlettend in de gaten te houden.

Rest mij niks anders dan een goede jaarwisseling en een machtig mooi weerjaar 2019 toe te wensen met hopelijk veel mooie, bijzondere weermomenten op het weermenu. Naast die van vrede en gezondheid!"

Meer berichten