Eddy Oude Voshaar maakte een rondje Austiberg en genoot van het Twentse landschap onderweg.
Eddy Oude Voshaar maakte een rondje Austiberg en genoot van het Twentse landschap onderweg. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Eddy bedwingt de Austiberg voor een prachtig uitzicht

Wandelliefhebber Eddy Oude Voshaar beschrijft speciaal voor dé Weekkrant elke week een van zijn wandelingen in Noordoost-Twente. Dit keer 'beklom' hij de Austiberg.

Beuningen – "In Beuningen aan de Dinkel, tijdens de opnames van de Twentse soapserie Van Jonge Leu en Oale Groond ook wel Dinkelo genoemd, begin ik mien wandeling door een van de mooiste plekken van Noordoost-Twente.

Ik parkeer mijn auto op een parkeerplaats nabij streekrestaurant 't Sterrebos. Eerst wandel ik naar de kerk om de blauwe Madonna van Beuningen te bewonderen, dan gaat het richting het kerkpad de Schoolweg dat wandelt langs de Lomanskamp, een wijk die zich kan meten met de villawijk het Vaneker tussen Enschede en Lonneker. Monumentale woningen waar je zo achterlangs loopt op de Schoolweg.

Aan de horizon van het heuvelland snelt op de weg van Oldenzaal naar Denekamp het verkeer als Dinky-Toys voorbij.

Het uitzicht is hier zo mooi, zo Twentsachtig mooi! Vóór mij komt een man rijdend op een scootmobiel tevoorschijn. Langzaam rijdt hij de heuvel op en komt dichterbij. Hij komt 'oet 'n doarp'. Nee niet Beuningen, maar Denekamp.
Hij remt af en vraagt aan mie: "Bis doe aan het wandelen? Ik heb die nog nie eerder hier zeen. Oet Losser komst doe helemoal? Doar kuj toch ook wa wandelen? Nee, vertel mie wat. Het is nergens zo mooi as rondom 'n doarp."
Ik vertel hem dat ik geboren op Singraven en dat we enkele jaren in 'n doarp hebt woont. "Hoe hetst doe dan, Oude Voshaar? Bis doe dan familie van den keerl dee in de Oranjestroat hef woont? Wel bie de gemeente hef werkt? Noe joa, werken en werken, dat bint d'r twee. Kom, ik goa verdan. Mien vrouw hef gisteren Hummekessoep maakt en as doe mien vrouw kenst dan kuj better een half uur te vrog in hoes ween as vief minuten te laat."

Onder aan de schoolweg ligt een Mariakapelletje waar ik even een bezoekje aan breng. Dan rechtsaf de Paandersdijk op. Het weggetje golft als de holle bolle Gijs door het Beuninger achterland.

Na enkel draaien wandelen we de Nijenhaerweg op. We lopen nu op de uitlopers van de Austiberg. De langzaam omhoog glijdende bergkam torent hier boven het heuvelland uit.

Een wandelaar haalt mie in. "Fris hè? Maar wa mooi om buut'n te ween'n. Elke dag loop ik vanoet Beuningen mien ronde. Weer of geen weer, ik goa! Ik heb altied op kantoor werkt bie Stork in Hengel en dan kriej geen beweging hè? En noe haal dat in door veul te wandelen. Mien vrouw wil wa met maar is altied druk in hoes."

De Nijenhaerweg omsingelt de Austiberg. We gaan omhoog en we kunnen steeds verder kijken. Dan schiet ik een fietspad in en loop zo op het karakteristieke landhuis van Herman Finkers af. Dan linksaf de Paandersdijk op en het straatje wandelt zo tussen en over het erf van een boerderij door. Dan 5 minuten verder gaan we de Austibergweg in. Hoge rododendrons versieren hier aan weerskanten het bospad. Wat zal het hier in de moand mei mooi zijn.

We gaan omhoog. Het wordt steiler en het landschap indrukwekkender. Nog hoger! Het smalle paadje brengt ons naar het dak van Noordoost-Twente. In de diepte liggen de Twentse boerderijen en verderop de blinkende toren van Denekamp ('n doarp).

Bij helder weer kun je hier zelfs het Bentheimer slot zien. In het veurjoar is het hier een gouden tapijt van de gele dovennetels.
Dan terug omlaag, linksaf de Paandersdijk op dan bij het Mariakapelletje loop ik het zo mooie kerkpad over en zie voor mij de bovenkant van Beuningen liggen."

De route

De wandeling duurde ongeveer 90 minuten als je onderweg ook de tijd neemt om een praotje te maken. De route ging van de Lomanskamp via Schoolweg, Paandersdijk, Nijenhaerweg, Paandersdijk, Austibergweg en dan via de Schoolweg terug naar Beuningen.

Meer berichten