Een van de grappigste foto's die Tonny Morsink afgelopen jaar maakte voor zijn weerberichten.
Een van de grappigste foto's die Tonny Morsink afgelopen jaar maakte voor zijn weerberichten. (Foto: Tonny Morsink)

Tonny Morsink verklaart 2018 tot hét zonnejaar van de 21ste eeuw

Tonny Morsink verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. De redactie heeft hem gevraagd om terug te blikken op het afgelopen weerjaar. Wat viel op, wat was bijzonder? De droogte natuurlijk, maar Morsink frist je geheugen nog even verder op.

De Lutte - "Als weerliefhebber kan ik erg genieten van weer tegenstellingen. Welnu, dat hebben we de afgelopen jaar genoeg gekend. Voor de duidelijkheid: dit is geen volledig jaarweeroverzicht. Ik heb een selectie gemaakt van wat op mij indruk heeft gemaakt. Deze zaken wil ik graag toelichten en nog tijdens de donkere dagen voor kerst.

We hebben dit jaar ruimschoots kunnen genieten van de vele zonnige momenten die ons voorgeschoteld werden door moeder natuur. Ik kan dit jaar het beste omschrijven als hét zonnejaar van de 21ste eeuw met vele records. Enkele zal ik in dit weerjaaroverzicht opnemen.

Op dit moment van opstellen bericht ligt het aantal uren zon rond de 2075 uur. Ter indicatie: normaal voor een heel jaar is dit voor Twente 1572 uren zon!

Dit geeft wel aan van bijzonder jaar 2018 is geworden. Daarnaast de droogte die al bijna het gehele jaar heeft aangehouden met uitzondering van de maanden januari, augustus en september. Dit is wel een belangrijk verschil met andere roemruchte zomers in de jaren tussen 1959 en 1976. Toen bleef de droogte zelfs aanhouden tot voorbij het oogstseizoen. Dit jaar konden de agrariërs nog laat hun gras binnenhalen, tot midden november. Overigens: de maïsoogst kon wel voor een groot gedeelte als misoogst bestempeld worden.
Voor de volledigheid: de hoeveelheid neerslag ligt voor een jaar op 784,9 milimeter. Tot het opstellen van dit jaaroverzicht staan bij mij de jaarteller op 585 milimeter.

Verdere opzienbare feiten waren de record hoeveelheid warme dagen. Op het voormalig vliegveld Twente werden maar liefst 142 warme dagen genoteerd (warmer dan 20 graden) en 75 zomerse dagen (warmer dan 25 graden). Nog nooit leverde sinds de start van de metingen zo'n hoeveelheid warme en zomerse dagen op.

Was het nu alleen maar het jaar 2018 dat het regende vande warmterecords?
Nee hoor. Eind februari en begin maart was het ijzig koud en dat leverde enkele dag-datumrecords op, met als dieptepunt het koude etmaalrecord van 28 februari van -6,1 graden.

Door deze koude late inval van koning winter konden we zelfs even op ondiepe plassen schaatsen. Daarnaast hadden we het geluk dat de maand januari nog erg nat was verlopen. Hierdoor waren de sloten en plassen (vennen) goed gevuld . Een leuk feitje. Eind januari, begin februari trad de Dinkel zelfs drie keer buiten haar oevers. Dat was je bijna vergeten hè?
En dan natuurlijk aandacht voor de historisch late ijsdag op 17 maart. Toen bleef het kwik 24 uur lang onder nul.
Op 18 januari trok bovendien een heuse storm over ons land. De sterkste windstoot op vliegveld Twente kwam uit op 124 kilometer per uur en dat is orkaankrachtig. Vele bomen legden het loodje.
Ik wil er wel een opmerking bijplaatsen: het heeft precies 11 jaar geduurd nadat we een bijna soortgelijk windveld over ons kregen. De natuur selecteert ook in het bos. Zieke en oude bomen waren dus als eerste aan de beurt.

Rest mij niks anders dan u als lezer fijne feestdagen en gezond 2019 gewenst met vele mooie memorabele weermomenten!"

Weerliefhebber Tonny Morsink uit De Lutte verzorgt elke week het weerbericht voor Nieuwe Dinkellander. Deze week maakte hij een speciale terugblik. Wil je meer van zijn weerberichten lezen? Surf dan naar mijneigenweer.nl/weerstationdelutte.

Meer berichten