Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: kerstboom

Vanmorgen ergens halfweg de rijksweg Losser - Oldenzaal, een fraaie kerstboom gekocht bij een jonge en handige boer. Tenminste, zo te zien aan al het gereedschap dat aan de muren hing in zien werkplaats!

Gereedschap woarvan ik dacht dat ze dat nog niet hadden uitgevonden. Ondanks de harde wind en motregen waren er meer mensen die nu een kerstboom wilden kopen. En zoveul bomen, zoveul keus!


En toen moest ik in eenmaol denken aan mien pa. Mien stoere, toen nog grote pa… Hij ging niet zo ver om een boom veur oos te haaln. Nee, hij ging as het donker was op zien fiets noar het heideveld aan de Beuningerstroat en doar zaagde hij dan met zien handzaag een kerstboom of en die nam hij achterop zien fiets met noar oos huus aan de Lutterstroat hen!

Ma zei as mien pa dan met die boom thuus kwam: "Ik hoop dat joe geeneen hef zien."


De verkoper liep op mie too. Een grote in de kracht van zien leven, jongeman in de kracht van zien leven! Hoe die keerl de grote bomen de baas bleef! Het was een lust veur het oog om hem zo bezig te zien.

Zien jonge vrouw liep met een thermoskan vol koffie rond. "suuker en melk stoat onder het afdakje op de tafel," zei ze teeg'n de leu wie wel een beker koffie lusten.

Ook hadden ze een roodgloeiend kampvuur gemaakt van dennentakken dat zo heerlijk rook noar de grote bossen in Noorweeg'n of nog verder! Waar de klamme bomen rondom het vuur zich konden verwarmen. Het was hier zo gezellig dat kerst al was begonnen.


"Wat van boom mag het ween'n?"

"Niet zo'n grote," zei ik teeg'n hem, "De komp ook nog een piek op. Het moet wel een Nordmann ween'n, dat vind mien vrouw een stoere boom. Nordmann doet haar denken aan een grote sterke gespierde blonde Viking met helblauwe ogen, die haar nog meer as mie, een gevoel van veilig en geborgenheid geeft, in deze donkere daang veur kerst."

Ik koos een boom die iets achterof stond; een boom die zo mooi blauwgroen was dat die ooze kamer nog mooier zul maken. "Mot er een kruus onder de boom?" vroeg de verkoper.

"Ja," zeg ik. "Dat was ik hoast vergeten te zegg'n."


De man pakte de boom beet en pakte zijn oranje kettingzaag en trok verschillende keren aan het touw tot de zaag begon aan te slaan en toen toverde hij een mooi kruus te veurschien woar de boom tot aan 2 januari op kon stoan. Ik betaalde 25 euro aan de Viking en ik bedankte hem veur deze prachtig boom.

"Ja, die bomen komt uut het Sauerland. Elk joar goa ik in oktober samen met mien vrouw noar de pruus hen om die bomen uut te zoeken."

Hij nam de boom op zien rug, ik deed de achterklap van mien auto omhoog en de boom werd deur de Viking in mien auto legd.
"Tot volgend joar!" zei hij teeg'n mie.


 

Meer berichten