Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: Bennie uut de Glane

Ik parkeer mien auto op deze zachte eerste zaterdag in december aan de rand van een weiland net over de grens. Op het moment dat ik de contactsleutel uit het slot wil halen, hoor ik uit mien autoradio het liedje I'll Find My Way Home van Jon Anderson en Vangelis komen. Ik blijf zolang in mien auto zitten totdat deze song is afgelopen.

Auto op slot en zet ik mien voeten op het heilige en bescheiden weggetje Brookdiek, in de buurtschap Achterberg. Het is een liefelijk en smal weggetje omgeven door de nu naakte struiken en bomen die op de houtwallen staan en waar vele vogels zich lekker en geborgen voelen. En nu de bomen hun bladeren hebben laten vallen, kun je zo mooi de vele vogelnesten bewonderen.

Het zijn borduurwerkjes waar mien oma jaloers op zol worden! Ik word er zelf zo blij van. En vind het hier noe nog mooier! Een tempel van natuur.

Hee daar! Ja, daar zit op een vlammende witte berk een Roodborstje!

Het weggetje ligt zo heerlijk daar onder de uitlopers van de Gilderhauserbergen. Alles is hier zo vredig en tijdloos. Vele Koolmeesjes en ander klein grut wippen en flippen hier van de hak op de tak. Dat zei mien ma ook altied teeng mie: "Jong, ie springt van de hak op de tak.''

Van een afstand sla ik ze gaande en ondertussen vroag ik mie of, of ze Bennie uut de Glane ook kennen. Hij kent ze wa. Als iemand vogels kent, dan is het wel Bennie uut de Glane. Hij kan zo enthousiast en vol passie vertellen over alle vogels (''Hoe kom ie doar noe bie? Dat is geen nachtegaal. Dat is een zwartkop die heurt hebt'') dat je hoast goat denken dat hij een van de koale kant van de koolmezenfamilie is. In het dorp wordt zelfs beweerd dat die vogelfluisteraar uut de Glane een stukje DNA van een zangvogel hef...

Daar moest ik vanmorgen aan denken tijdens mijn prachtige wandeling daar aan de voet van de Gilderhauserberg. En wat wat zingen betreft kon den keerl uut de Glane wel een breur ween van de zangliester. Oof was het een nachtegaal?

Hier hoor je pas goed het suizen van de gigantische windmolens die iets verderop staan. Met een beetje fantasie denk je dat je de branding hoort. Eb- en vloedgedachten aan de Brooksdiek. En heur ik doar uut de verte een brommer aankomen? Zou het Bennie uut de Glane ween?

Meer berichten