Foto:

Boek Dinkelstroom een gewild Sintcadeau

Aan deel 2 wordt momenteel hard gewerkt, maar deel 1 wordt in deze periode veel verkocht als Sinterklaascadeau. Want de Dinkel, die spreekt bij velen tot de verbeelding, merken auteurs Jan Poorthuis en Jan Ensing.

Losser – Het boek 'De Dinkelstroom, van bron tot Monding' ligt nu een tijdje in de winkels. Het is een fotoserie over het riviertje de Dinkel en leent zich als kompas voor wandel- en fietstochten.
Het idee: Jan Poorthuis bezocht de locaties die zijn vader Albert fotografeerde tussen 1954 en 1957. Zo werden de veranderingen op beeld vastgelegd. Het resultaat werd een rijk geïllustreerd boekwerk over de Dinkel waarin heden en verleden in zwartwit en in kleur elkaar afwisselen.

Het idee voor een boek borrelde al jaren onderhuids. Poorthuis wist dat hij met de prenten van zijn vader iets unieks in handen had. "Lang geleden ben ik begonnen met het op zoek gaan naar de plekken die mijn vader fotografeerde. Maar het project kwam maar moeilijk van de grond. Gelukkig vond ik in Jan Ensing een prima steun om het wel in goede banen te leiden."

De samenwerking tussen beide Losseraren voor het maken van een boek over de Dinkel heeft te maken met de gezamenlijke belangstelling voor de rivier. En ook omdat het een dermate grote klus was dat het alleen bijna geen doen was. "Maar de wil om dit project tot een goed einde te brengen heeft daarbij een grote rol gespeeld, waarbij de vriendschap niet onbelangrijk was."

Belangrijke rivier

De Dinkel heeft altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van Jan Poorthuis. Van kinds-af-aan werd hij geconfronteerd met het riviertje: hoogwater, ijspret in de winter en pootje baden in de zomer. "In 1974 hebben mijn vriend Guus en ik twee roeiboten gemaakt. Daarmee zijn we in de vakantie van Glane naar Lattrop gevaren. De inwoners van de dorpen en de steden hebben altijd genoten van de Dinkel, maar zij verdienden ook hun geld op de weilanden langs de Dinkel. Het leven was goed aan weerszijden van de rivier."

De omgeving rond de Dinkel - zo valt in het boek te lezen - werd al vroeg bewoond. Bij archeologisch onderzoek vindt men geregeld iets tot wel 60.000 jaar terug. "Een gesprekje op de Dinkelbrug met mensen uit het westen van ons land leerde mij dat het bijzondere aan de Dinkel bij Losser is, dat je bij laag water de Dinkelbodem kunt zien kabbelen: het zand verplaatst zich met de stroom mee. Elders ziet men dat niet", meent Poorthuis. "Daarnaast is veel natuurschoon langs deze rivier te bewonderen met in Losser een geweldig Dinkeldal. Je kunt er vele keren wandelen, maar je ontdekt steeds iets nieuws."

Vondsten

Het boekwerk toont onder meer ook de geologische vondsten die in het stroomgebied van de Dinkel zijn gevonden. Daarnaast laat het zien dat de Dinkel een belangrijke rol heeft vervuld als afvoerrivier van het regenwater dat zorgde voor overlast bij overstromingen bij hoogwater. "In economisch opzicht is de Dinkel belangrijk geweest voor de bewoners van de dorpen, steden en het platteland. Te denken valt dan aan de landbouw, maar ook de textielindustrie."

Deel 2

Het boek is eigenlijk nog maar half onderweg. In deel 2 komen de zijbeken van de Dinkel op Nederlands en Duits grondgebied aan de orde. "Dat zijn er maar liefst 128. Ook dat boek komt er geweldig uit te zien. Met oude zwartwit foto's en kleurrijke prenten waarbij de schoonheid van diverse gebieden weer prachtig tot uiting komt. Dat alles voorzien van veel informatie," besluit Poorthuis.

Boek kopen

Het boek is te koop bij Primera Marcel, VVV en Bruna in Losser, Kulturhus in Overdinkel, Primera Jan Haast in Glanerbrug, Boekhandel Broekhuis in Enschede/Oldenzaal/Hengelo/Almelo, Vako en Primera in Oldenzaal, Brummelhuis in Denekamp en Ootmarsum.


Meer berichten