Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: kippen

Ik wilde net in mien auto stappen om naar Gronau te gaan toen Jan, onze buurman, mij riep: "Kom 's kieken. Ik heb toch maar weer een paar kipjes gekocht."

Achter in zijn tuin (die zo vol staat met planten dat je je waant bij een kwekerij) liepen ze. "Kiek doar loopt ze."

Ja, dat kon ik zelf ook wel zien. Parmantig en voorzichtig liepen zijn kipjes in de ren. "Het bint Brahma's... Wee'j Eddy, kippen hebt iets wat wie niet hebt..."

"Ja," zeg ik, "Die kunt eieren leggen en dat lukt oos tot nu toe niet."

"Maak d'r maar weer flauwekul van," zegt Jan teeg'n mie. "Wee'j Eddy, kippen bint ook gek met kinderen... Maar ze mot eerst nog een beetje wennen en dan pas kan ik ze losloaten lopen in de tuun. Dat was ook nog wel wat veur joe, drie van die kipjes. Ze bint gek met kinderen en ze loat zich zelfs aaien! Mien pa had vrogger in Oldenzaal een kip en dat geleuf ie misschien niet, maar die gaf joe als je daar om vroeg, een pootje! Niks mooier as een paar kippen om het huus hen. Kiek dan! Kiek dan! Zie dan... Ze loopt veur het eerst van de loopplank of. Is dat niet mooi man! Hes dat zien? Zo voorzichtig at ze dat doet!"

Een van de dames begint een beetje klagend zachtjes te tokken en de andere twee Brahma's beginnen nu ook te praten met elkaar.

"Ie kunt ze natuurlijk niet verstoan, ie weet niet woar ze het overhebt. Ha ha, misschien denkt ze van mie dat ik een rare snoeshaan bin! Maar dat hoeft toch ook niet? Het is hetzelfde dat aj bijvoorbeeld noar de Chinees hen goat. Die leu ku'j niet verstoan en die denkt maar: ie komt er toch veur die lekkere bami rames!"

"Waar is de haan?", vroag ik aan Jan.

"Een haan wil ik d'r niet bie hebben. Er is hier maar een de haan, en dat bin ik zelf. Wee'j, d'r is niks mooier as achterthuus zitten kieken noar die kippen, hoe die zich naar kunt maken om dingen wie wij niet zien! En as het dan schemer wordt, goat ze mooi en zusterlijk noast elkaar zitten op de stok! Dat is het instinct van de kippen. Wee'j Eddy, wat ook zo mooi is aj die kippen ziet scharrelen deur de tuun hen? Hoe ze met hun kippenpootjes deur het zand hen wroeten! Doar kan ik uren van genieten! En wee'j? Ie wordt er zo lekker rustig van, dat ontevreden getokkel van die Brahma's, net of ze met elkaar aan het mopperen bint! En woarveur, woarveur? Om niks! En dat vind ik zo mooi. Het is allemoal niks , maar ik wordt er zo lekker rustig van!"


 

Meer berichten