Foto: Tonny Morsink

En Tonny, wat is de weerspreuk?

'Schijnt in de wijnmaand volop de zon dan kent de winter geen pardon'

"De eerdere verwachte regenprognoses zijn voor onze regio geheel van de kaarten geschrapt. Afhankelijk van de speelruimte van de zon, kan het kwik nog ruim over 20 graden uitkomen. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen moet je niet vreemd opkijken dat het kwik op dinsdag toch de zomerse grens bereikt of overschrijdt, terwijl de nachten evenredig warm verlopen met minima van 10-12 graden.

Daarbij is de verwachting dat dinsdag droog verloopt en dat er op woensdag pas later kans op een lokale bui of wat regen richting de avond is.

Donderdag komen we langzaam weer met beide beentjes op de grond. Dan nog steeds maxima van (ruim) boven het langjarige jaargemiddelde (14,5) van rond de 18/19 graden.

Vrijdag ongeveer hetzelfde weerbeeld. Helemaal niet verkeerd, maar de verwennerij met warme en zelfs zomerse dagen behoren dan tot de verleden tijd.

Richting het nieuwe weekend daalt het kwik richting het langjarig gemiddelde, zowel overdag als 's nachts. De regenkansen blijven vrij klein.

Dat is trouwens wel een aandachtspunt! Hier in het oosten hebben we nog steeds een neerslagtekort van bijna 300 (!) millimeter. Vroeg of laat compenseert moeder natuur dat altijd weer. We zullen dus in de nabije toekomst te maken krijgen met regendagen. Maar wanneer?"

Meer berichten