Eddy startte zijn wandeling dit keer in Berghuizen, van waaruit hij een prachtige tocht maakte. Volgende week weer een nieuwe wandeling.
Eddy startte zijn wandeling dit keer in Berghuizen, van waaruit hij een prachtige tocht maakte. Volgende week weer een nieuwe wandeling. (Foto: Eddy Oude Voshaar)

Wandelen met Eddy vanuit Berghuizen

Oldenzaal - Eddy Oude Voshaar doet tijdens zijn wandelingen zóveel inspiratie op, dat hij wekelijks een wandeling beschrijft voor dé Weekkrant. Op zijn Eddy's natuurlijk, met oog voor bijzondere dingen. Deze week wandelt hij vanuit Zuid-Berghuizen.

"Vanaf de Schapendijk op Zuid- Berghuizen lopen we door flarden nevels het Lossersvoetpad in; het weggetje waar je binnendoor fietst of wandelt als je van Oldenzaal naar Losser of van Losser naar Oldenzaal wilt. Vele honderden kinderen uit Losser fietsten hier door de jaren heen naar het voortgezet onderwijs in Oldenzaal.

Het paadje omzoomd met struiken en bomen brengt ons omhoog en het wordt zelfs steiler. Dan komen we bij een grote veldkei die vroegen de gemeentegrens markeerde. Iets verderop staat het in al haar eenvoud prachtige Mariakapelletje aan het Lossersvoetpad. Regelmatig worden hier nog openluchtvieringen gehouden.

Als we ons hier omdraaien hebben we een prachtig uitzicht op Oldenzaal. Het is hier elk jaargetijde mooi!

Dan steken we de Postweg over en lopen door en langs weilanden en steken de Autobahn over. Het weggetje slingert dan over in de Fleederesweg die ons naar de Oale Oldenzaalsestraat brengt. Maar eerst genieten we nog van enkele boerderijen en huizen waarvan de tuinen zo fraai aan het voetpad grenzen. In de zomer staat het hier blauw van de korenbloemen.

De vroegere Oldenzaalstraat wandelt langs vlammende beukenbomen en brengt ons naar de Winkelscholtsweg. Het weggetje loopt door tot aan de Koopsweg. We gaan op de Koopsweg linksaf en volgen het slingerende weggetje tot aan de Postweg.

Vanuit de nevels komt een enorme blauwe Fordtrekker de Koopsweg oprijden. De chauffeur was een vrouw in een blauwe overall en ze was groot en fors, maar niks vergeleken bij de blauwe Fordtrekker!
De eerste zonnestralen vielen de cabine binnen en gaven haar gelaat een gouden gloed. Ze zag mij gelukkig wel staan daar op het gebogen weggetje waar je zo prachtig mooi om je heen kunt kijken. Ze remde het gevaarte af en vanuit de hoogte keek ze naar beneden. Ze zei tegen mij: "Woar maak ie foto's van? Ku'j niet een keer een foto maak'n van mien peer'n? Of kan dat niet met die camera? Ie stoat anders knap in de weg met die lange lens. Of kuj dat lange ding ook inklappen, dan kan ik d'r langs...?

Verbouwereerd loop ik de berm in en ze rijdt mij voorbij. Dan lopen we weer over de Autobahn en komen op de Postweg uit. We gaan linksaf en voor ons ligt in een dal de Boeskoolstad.
We lopen door tot aan het Lossersvoetpad, slaan rechtsaf en komen na een fikse daling weer op het startpunt uit."

De route:

Schapendijk, Lossersvoetpad, Fleederesweg, Oldenzaalsestraat, Winkelscholtsweg, Koopsweg, Postweg, Lossersvoetpad eindpunt. De wandeling duurde ongeveer 75 min.

Meer berichten