Foto: Foto:

Column Eddy Oude Voshaar: Swing Mill

Elk joar koj de 80-joarige Arie tijdens de kermis op het Raadhuisplein in Losser vinden bie de Swing Mill! Doar kon hij zo van genieten; de muziek, de karretjes, de neonlichtjes en het oorverdovende geluud van de ronddraaiende karretjes die beschilderd waren met filmsterren en rock 'n rollstars uit lang verleden tijden.

De Swing Mill is volgens Arie de mooiste attractie van de Lossere kermis.
Hoeveul jongens en wichter hebt wel geen verkering kreg'n in die Swing Mill van Zengelink uut Hengelo? Ik heb mien vrouw in de joaren vieftig ook leren kennen bie de Swing Mill.


Arie vertelt er graag over. "Ik zag heur doar aan de overkant stoan met nog een wichtke. Ik was aan het kieken noar al die karretjes in hun felle kleuren en genoot van het flitsen van al die kleurige lampjes en toen zag ik haar doar an de andere kant van de swing mill stoan! Ondanks het gedraai en lawaai en de euforische duizeligheid die ik doar altied van kreeg, bleef mien hart stil stoan. Ik was helemoal in de war, dat weet ik nog wa! Dat gevoel heb ik altied bie mie hoaln!


Tien keer mooier as de Swing Mill van Zengelink uut Hengelo was dat meisje dat aan die andere kant van de Swing mill stond.


Ik was de kluts kwiet. Ik kende mie zelf niet weer. Doar stond ze en ze zat nigges in een van die karretjes die langs mie heen suisden. De wind van de karretjes die elkaar probeerden in te halen, maakte het haar van dat meisje helemoal in de war, net zo as ik in de war raakte van haar."


Arie trok zien stoute schoen'n aan en kocht bie de kassa twee kaartjes en liep onhandig verlegen noar het meisje toe en nodigde haar uut om samen een rondje te maken in de Swing Mill van Zengerink uut Hengelo. Het meisje met haar goudgele haren en blauwe ogen nog dieper als een oceaan dat 'Kan ween'n' knikte en toen kwam er een geluksgevoel bie Arie binnenvallen dat ie niet meer wist of hij het touw of het karretje moest vasthoal'n. De muziek welde aan en de kleurige karretjes begonnen opnieuw te draaien, draaien en nog eens draaien...


In dat karretje met een schildering van Elvis Presley waren ze verliefd op mekaar geworden. Arie kocht nog twee rittenkaarten en toen gingen ze samen in de schemering de kermis over en zo is het gekomen. En daarna zijn er vier kinderen en zeven kleinkinderen gekomen. Allemoal deur dat karretje woar Elvis Presley op stond.


Ja, Arie is noe alleen te zien as het kermis is. Zien vrouw is door al het gedraai wat Arie zien leven hef doan, duizelig geworden. Zo duizelig aj kunt worden in de Swing Mill van Zengelink uut Hengelo.

Meer berichten