Het bestuur van de Stichting Gilde Losser met van links naar rechts Herman Smit, Sipke van Solkema, Joop Küpers, Jan Prins en Ton Vaneker.
Het bestuur van de Stichting Gilde Losser met van links naar rechts Herman Smit, Sipke van Solkema, Joop Küpers, Jan Prins en Ton Vaneker. (Foto: )

Nieuwe naam voor Gildeproject: stichting Gilde Losser

Meer dan 25 jaar geleden werd op initiatief van wethouder Herman Meijerink het Gildeproject gestart bij de toenmalige Stichting Welzijn Ouderen, later Stichting Cluster en nu onderdeel van de activiteiten van Stichting Fundament.

Losser - In de werkplaats aan de Vlasakker, naast het oude TAR-veld, groeide het Gildeproject door. Naast houtbewerking in de werkplaats, konden ook knoppenspecialisten hun vaardigheden inzetten door bij mensen thuis apparaten, zoals radio's en televisies in te stellen. Verder werden er cursussen glas-in-lood gegeven en werd er gedaan aan kennisuitwisseling. Het Gildeproject heeft zich in 25 jaar ontwikkeld tot een niet meer weg te denken voorziening waar vele inwoners van Losser wekelijks gebruik van maken.

Dat het project door de beschikbaarheid van een werkplaats uniek is, werd in 1999 en 2002 bekrachtigd door nominaties voor respectievelijk het Nationale Compliment en de Gouden Gildeprijs.

In de werkplaats kunnen inwoners van de gemeente Losser terecht om tegen een geringe vergoeding onder deskundige leiding van de vrijwilligers van het Gildeproject gebruik maken van allerlei machines en gereedschappen. Daarnaast fungeert de werkplaats als een ontmoetingspunt en heeft het als zodanig ook een belangrijke sociale functie. In 2013 werd in de werkplaats een Repair Café opgetuigd.

Begin juli heeft Fundament aan het college &W laten weten dat zij van plan waren Het Gilde te verzelfstandigen. Dit heeft geleid tot het oprichten van de Stichting Het Gilde Losser op 20 september. Zodra de overdracht heeft plaatsgevonden, zal het Gildeproject doorgaan met haar activiteiten onder eigen bestuur van de Stichting Gilde Losser. Op 17 oktober komen de wethouders Anja Prins en Harry Nijhuis op uitnodiging van het nieuwe bestuur naar de werkplaats om het heugelijke feit van de verzelfstandiging te vieren.

De houtwerkplaats van het Gilde is maandag- en woensdagmorgen (9.00 tot 12.00 uur) en dinsdagmiddag (13.30 tot 16.30 uur) geopend voor publiek. Daarnaast werken deelnemers van het Gilde op dinsdagmiddag aan hun eigen projecten van glas-in-lood. Op woensdagmorgen is er een Senior-Repair Café, waarbij deelnemers onherstelbare apparaten demonteren om de bruikbare delen eruit te halen. Inmiddels is er ook een Repair Café Junior gestart, waarbij basisschoolleerlingen uitgelegd wordt hoe en vooral wat er zoal wordt gerepareerd. Ze mogen dan zelf ook oude toestellen uit elkaar halen. Daarnaast zijn er projecten met basisschool De Verrekijker. Het Repair Café is voor publiek open op vrijdag van 10.00 tot 12.30 uur.

Een belangrijk aspect van het Gilde is het ontmoeten. Bezoekers kunnen tegen een geringe vergoeding onder het genot van een kop koffie met anderen praten. Het Gilde wordt ook gebruikt door zorgpartijen als dagactiviteit. Als iemand geen plezier heeft in kaarten, kan hij of zij ook nestkastjes of houten speeltjes gaan maken.

Meer informatie: 053-5387191 of gildelosser@gmail.com.

Meer berichten